22 Kasım 2008 00:00
Gürcihana ilginç sorular
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde görülen Ergenekon davasının 17. duruşması dün tamamlandı. 8 numaralı sanık yazar Halil Behiç Gürcihanın sorgulandığı duruşmada ilk olarak Gürcihanın Avukatı Ercan Birol savunma yaptı. Davanın ulusalcı ve Kemalist çevreleri korkutma amaçlı olduğunu savunan Birol, Sanık Ümit Sayının verdiği ek ifade nedeniyle müvekkilinin tutuklu olduğunu belirterek bu ifadenin husumetle verildiğini iddia etti. Birolun savunmasının ardından Gürcihanın çapraz sorgusuna geçildi.
Cumhuriyet savcısı tarafından Gürcihana ilk olarak MİTte görevli olup olmadığı soruldu. Hayır yanıtı veren Gürcihandan kendi el yazısı ile tuttuğu bir notta yer alan kodlama ve kısaltmalara ilişkin kiminle görüştüğünün açıklanması istendi. Elektromanyetik silahlarla ilgilendiğinin çevresi tarafından bilindiğini ifade eden Gürcihan, yurt dışından bir grubun bu konudan temaslarda bulunmak istediğini öğrendiğini ve o dönem genel kurmayda görevli olan babasına danıştığını belirtti. Görüşmenin kimse adına yapılmadığını iddia eden Gürcihanın görüşmeyi verilen talimatla kestiğini söylemesi ise dikkat çekti. Görüşme hakkında rapor hazırlayıp ilgili daireye sunduğunu belirten Gürcihan, o dairenin adını daha sonra sorulan sorular üzerine Genel Kurmay İstihbarat Dairesi olarak açıkladı.
Kerinçsiz Gürcihan gerginliği
Gürcihanın Mete adını kullanıp kullanmadığına ilişkin iddialar ve bu isimle yaptığı telefon görüşmesinin sorulması üzerine, farklı bir isim kullanmadığını söyleyen Gürcihan, söz konusu görüşmeyi yaptığı kişi ile Fetullah Gülen üzerine bir araştırma yaparken görüştüğünü ancak kendini Mete diye tanıtmadığını öne sürdü. Gürcihana avukatının savunmasında belirttiği Ümit Sayınla olan husumeti soruldu. Sayının kendine hakaret davası açtığını bu davanın 10 Mayısta beraatle sonuçlandığını kaydeden Gürcihan, Sayının 23 Mayısta ifade değiştirdiğini ve suçlamalarda bulunduğunu söyledi.
MİTle ve gizli örgütlenmelerle ilişkili olanın Sayın olduğunu dile getiren Gürcihan sürekli kendine gizemli havası verdiğini ve çeşitle yerlere gizli ibareli raporlar sunduğuna dikkat çekti. Gürcihan savcının kendine yönelttiği asker ve akademisyenlerden oluşan örgüt kurma iddiasını da yalanladı. Kemal Kerinçsiz ile Gürcihan arasında bir gerginlik yaşanırken sanık Zekeriya Öztürk, Gürcihana askeri istihbarat ve güvenlik konularında alt yapıya sahip olup olmadığını sordu. Gürcihan resmi olarak bir eğitimi olmadığı ama bu konulara ilgisi olduğunu söyledi.
Gürcihanın sorgusunun ardından ikinci oturumda 9 numaralı sanık İsmail Yıldızın savunmasına geçildi. (Silivri/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et