24 Kasım 2008 00:00

Gazeteciler TCK’ya dikkat!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Derneği ile birlikte düzenlediği yerel medya seminerlerinin yıl sonu değerlendirme toplantısında, “resmi ilan” ve “özel yaşamın gizliliği de değerlendirildi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Derneği ile birlikte düzenlediği yerel medya seminerlerinin yıl sonu değerlendirme toplantısında, “resmi ilan” ve “özel yaşamın gizliliği de değerlendirildi.
TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto’nun kolaylaştırıcı olduğu ve 17 gazeteci cemiyeti temsilcisinin katıldığı panelde bir sunum yapan TGC Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz, Ceza Yasası’nın 1 Haziran 2005’te yürürlüğe girmesinden önce endişe duyduklarını belirttikleri düzenlemeler arasında 134. maddenin de bulunduğuna işaret ederek, son günlerde sanatçılar Sezen Aksu ve Teoman’ın fotoğraflarını çeken iki muhabirin mahkum olduğunu anımsattı.
Toplumda çok yönlü tartışılan “özel yaşamın gizliliği” kavramında önceliğin “kamu yararı” ölçütüne verilmesini öneren İlkiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2004’te Monaco Prensesi Caroline’in fotoğraflarını ilgisiz yer ve koşullarda çekmesiyle ilgili gazetecilere açtığı davayı kazandığını hatırlattı; “kişi kamuya mal olmuş diye özel yaşamın gizliliği ortadan kalkmaz” dedi.
Özel yaşamın gizliliğinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesinde ve Anayasa’nın da 20. maddesinde güvence altına alındığını söyleyen İlkiz, TCK’nın 134. maddesinden bir gazetecinin 9 ay ile 4.5 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.
İlkiz, “özel hayatının gizliliği” ile ilgili düzenlemelerde mahkemelere, hapis cezasını ertelerken, örneğin bir gazeteciye geçici bir süre basında çalışmama veya iki yıl süreyle barınma imkanı olan bir kurumda çalışma cezası vermek gibi “seçenekli yaptırımlara” başvurma hakkının da tanındığını söyleyerek şöyle dedi: “6 ay süreyle SSK’da yer silebilirsiniz de!”
İlkiz, TBMM Alt Komisyonu’nda bulunan Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Yasa Tasarısı’nın gazetecileri çokça ilgilendirdiğini kaydetti. habercilerin 2009 yılında yayın yasaklarıyla yaşamak zorunda kalacaklarını öngördü.
Cillov: Yerel basının kaybı fazla olmadı
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov da resmi ilanlar konusunda bilgi verdiği konuşmasında, 4734 sayılı Kamu İhale Yasası çıkmadan önce 2004 ve 2005’te resmi ilan yayınlayan yerel gazete sayısı 800 civarında iken 2007 sonu itibariyle bu sayının 1200’e çıktığını söyledi. (Bianet)
Erol Önderoğlu
ÖNCEKİ HABER

TGS İdare Mahkemesi’ne gidiyor

SONRAKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...