24 Kasım 2008 00:00

Vergi geliri düşüyor

Krizin reel ekonomiye yansımaya başladığı bu yılın ilk on ayında, Maliye’nin KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi gelirlerindeki performans kaybı tüketim ve ekonomik aktivitede yavaşlama sinyali verdi.

Paylaş

Krizin reel ekonomiye yansımaya başladığı bu yılın ilk on ayında, Maliye’nin KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi gelirlerindeki performans kaybı tüketim ve ekonomik aktivitede yavaşlama sinyali verdi. Küresel ekonomideki tehditler ve bunun da etkisiyle Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizliklerin tüketici güveninde yol açtığı düşüşün, yurttaşların dolaylı vergi doğuran harcamalarını kısma eğiliminde etkili olduğu görüldü.
Devletin en büyük gelir kalemi olan ve bütçe giderlerinin büyük bölümünü karşılayan dolaylı vergilerin toplam vergi geliri içindeki payı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan düşerek yüzde 65.7’ye geriledi.
KDV tahsilatında düşüş
ANKA’nın Maliye Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre en önemli dolaylı vergi kalemlerinden biri olan ve tüketim eğiliminin başlıca göstergesi sayılan Katma Değer Vergisi’nde (KDV) on aylık tahsilat, geçen yılın eş dönemine göre yalnızca yüzde 2.2’lik bir cari artışla 14 milyar 267 milyon YTL oldu. Ancak Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) on aylık ortalamalarına göre yüzde 10.45 olarak hesaplanan yıllık enflasyondan arındırıldığında, devletin KDV gelirinde reel bazda yüzde 7.5 oranında düşüş olduğu belirlendi.
ÖTV’den kötü sinyal
KDV gibi yurttaşların satın aldıkları ürünlerinin fiyatı içinde tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) de benzer bir gelişme yaşandı. Özellikle dayanıklı tüketim, alkollü içkiler ve motorlu taşıtlardan elde edilen ÖTV gerilerken, petroldeki aşırı pahalanmaya rağmen petrol ve doğal gaz ürünlerinden ÖTV tahsilatındaki reel artış da düşük kaldı. On ayda petrol ve doğal gaz ürünlerinden 20 milyar 77.1 milyon YTL’lik ÖTV tahsil edildi. Söz konusu tahsilat, geçen yılın aynı dönemine göre cari olarak yüzde 11 artarken, enflasyondan arındırıldığında reel artışın sadece yüzde 0.5 olduğu belirlendi.
Aynı dönemde tütün ürünlerinde 8 milyar 920.8 milyon YTL olan ÖTV gelirindeki reel artış ise yüzde 2.9 düzeyinde gerçekleşti. Motorlu taşıtlarından elde edilen ÖTV geliri 3 milyar 292.1 milyon YTL oldu. Geçen yıla göre cari olarak yüzde 4.3’le enflasyonun altında artan söz konusu gelirlerin reel bazda yüzde 5.6 gerilediği belirlendi.
İlk on ayda cep telefonu ile yapılan konuşma bedelleri üzerinden faturalara yansıyan özel iletişim vergisinde toplam tahsilat, geçen yılın aynı dönemine göre reel bazda ise yüzde 0.4 azaldığı belirlendi.
Resmi dairelerde yapılan çeşitli işlemler dolayısıyla yurttaşlardan on ayda toplam 3 milyar 277.4 milyon YTL damga vergisi alındı. Banka ve sigorta işlemleri yapanlar on ayda devlete toplam 3 milyar 63.3 milyon, şans oyunu oynayanlar 309 milyon YTL vergi ödedi. Devlet dairelerinde yapılan çeşitli işlemler, çıkarılan ya da yenilenen resmi belgeler dolayısıyla yurttaşlardan on ayda toplam 4 milyar 222.7 milyon YTL harç alındı. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

YAŞADIKÇA

SONRAKİ HABER

Hükümet tarım sektörünü görmezden geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...