27 Kasım 2008 00:00

Gazeteciler sorunlarını tartıştı

Gazeteciler, işten atmalara karşı mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu

Paylaş

Birçok sıkıntıyla karşı karşıya olan gazeteciler ve basın çalışanlarının son dönemlerde yaygınlaşan işten çıkarmalarla iş güvencesi de ortadan kalkıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) çağrısıyla Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda gazetecilerin karşı karşıya bulunduğu sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı. 2 Aralık Salı günü saat 10.30’da Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Meydanı’na yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapılan toplantıya birçok gazete ve televizyon çalışanları katıldı.
‘Dayanışmayı güçlendirmeliyiz’
TGC’nin çağrısıyla önceki akşam Cağaloğlu’ndaki TGC binasının Burhan Felek Salonu’nda yapılan ve basın çalışanlarının sorunlarının tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekreteri Celal Toprak, ekonomik krizle birlikte basın çalışanlarının sorunlarının katlandığını ifade ederek, toplantıyla amaçlarının gazetecilerin sorunlarını hep birlikte tartışmak ve neler yapılabileceğine dair görüş alışverişinde bulunmak olduğunu dile getirdi. Bugün karşı karşıya bulunulan sorunların başında işten çıkarmalar ve akreditasyon uygulamasının geldiğini belirten Toprak, “sanal alemde değil gerçek hayatta bir dayanışmayı nasıl hayata geçireceğimizi tartışmalıyız” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan Hürriyet Gazetesi yazarı Ferai Tınç, “eskiden devletin ve iktidarın baskıları aşırı sol veya aşırı sağ gazetelere yönelikken bugün baskılardan büyük gazetelerin de nasibini aldığını” ifade etti. Başbakanlığın 7 gazetecinin akreditasyonlarını yenilememesini eleştiren Tınç, “bu uygulamayla çalışma iznimiz elimizden alınıyor. Hangimizin çalışıp çalışamayacağına başbakan karar veriyor. Sıkıntılardan kurtulmamızın tek yolu dayanışmayı güçlendirmek” şeklinde konuştu.
‘Örgütlenmeden başaramayız’
Gazetecilerin yaşadığı sıkıntıların temelinde işverenlere karşı örgütsüz olmalarının yattığını belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Sergül Keskin, birçok kuruluşta işten çıkarmaların yaşandığını, ellerinde net bir sayı olmamasına karşın son aylarda işten çıkarılanların sayısının 2 bin civarında olduğunu dile getirdi. Kesin sayıyı bilmemelerinin, işten çıkarılanların ‘bir daha başka bir kuruluşta iş bulamam’ endişesiyle sendikaya başvurmaktan çekinmesinden kaynaklandığını söyleyen Keskin, gazetecilerin kendi sorunlarına karşı duyarsız davrandığı eleştirisini yaparak, tüm basın çalışanlarına sendika çatısı altında toplanma çağrısı yaptı.
Toplantıda söz alan gazeteci Atilla Özsever, toplantının tartışmakla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, örgüt temsilcileriyle bir komite oluşturulması önerisinde bulundu. Özsever, “oluşturulacak komite diğer sendikalarla da görüşme halinde olmalı. İşyeri ziyaretleri gerçekleştirerek çalışanları bilgilendirmeli ve işten çıkarılanlara hukuki yardım sağlamalı” dedi.
2 Aralık’taki yürüyüşe çağrı
2 Aralık’taki yürüyüşe katılım çağrısı yapan Nail Güreli de yaşanan sıkıntıların çalışanlar aleyhine düzenlenmiş yasalardan kaynaklandığına dikkat çekerek, “yakınmakla sorunlar çözülmez, siyasete yönelmeliyiz” şeklinde konuştu.
Toplantıda söz alan gazetemizin yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, basın meslek örgütlerinin diğer işkollarındaki sendikalarla ortak tavır geliştirmesi gerektiğini belirtti. Evrensel’in sorumlu yazıişleri müdürü ile sahibi hakkında 1’er yıl hapis cezası verildiğini ve davanın Yargıtay aşamasında olduğunu hatırlatan Polat, gazetemiz başbakanlık Muhabiri Sultan Özer’in de aralarında bulunduğu bazı gazetecilerin akreditasyonlarının komik gerekçelerle yenilenmediğine vurgu yaptı. Polat, Evrensel’in karşılaştığı baskıların yanı sıra Gündem gazetesinin de sürekli kapatıldığına dikkat çekerek “Yaygın medyada bu yaşananlar yeterince yer almıyor. Duyarlı gazetecilerin basın özgürlüğü duyarlılığı buraları da kapsamalı. Basın özgürlüğü çıtamızı biraz daha yükseltmek zorundayız” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmalarda, artan işten atmalar karşısında örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)
Erdal İmrek
ÖNCEKİ HABER

‘Takımda sorun yok’

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...