27 Kasım 2008 00:00

Zana: Anadilin suç sayılması bu ülkeye yakışmıyor

Kürtçe konuşmaları nedeniyle haklarında dava açılan Leyla Zana ve Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Osman Baydemir’in yargılanmasına devam edildi

Paylaş

Kürtçe konuşmaları nedeniyle haklarında dava açılan Leyla Zana ve Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Osman Baydemir’in yargılanmasına devam edildi.
22 Temmuz seçimlerinde Diyarbakır’ı Silvan İlçesi’nde yaptıkları Kürtçe konuşmalardan dolayı DEP seki Milletvekili Leyla Zana ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, dün 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeydi.
Baydemir, yaptığı savunmada Silvan’da düzenlenen seçim mitingine katılanların çoğunun Türkçe bilmediği için konuşmasını Kürtçe yaptığını belirtti. Kürtçe’nin de Türkçe gibi Türkiye’nin gerçekliği olduğunu kaydeden Baydemir, savunmasında şunları belirtti: “Bununla övünmemiz gerekir. Kaldı ki 2004 yılında Kürtçe ile ilgili Anayasal değişikliği olmuştur. Pozitif gelişmeyi gösteren Seçim Kanunu’nun 58. maddesiyle çeliştiği ortadadır”
Leyla Zana ise savunmasında, “21. yüzyılda kendi anadilini konuşmanın suç olarak değerlendirilmesi bu ülkeye yakışmamaktadır” dedi. Zana, TRT’de bile Kürtçe yayının başladığı bir süreçte insanların kendi anadilinde konuşmasından ötürü yargılanmasının kabul edilemez olduğun belirtti. Zana ve Baydemir’in avukatı Muharrem Erbey ise müvekkillerinin savunmalarına katıldığını belirterek “298 Sayılı Yasa’nın ‘Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılması yasaktır’ maddesi, 2004 yılında kaldırılan Anayasa’nın maddesiyle çelişmektedir. Bölgenin çoğunluğu Türkçe bilmemektedir. Onlarla iletişim kurmak ve propaganda yapmak Kürtçe konuşmayı gerektirebilir. Bunun yasaklanması eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi.
Müvekkillerinin buna benzer birçok davadan berat ettiğini hatırlatan Erbey, sadece berat kararı verilmesini değil, ayrıca Anayasa Mahkemesi’ne bu konuda gidilmesini mahkemeden beklediklerini ve gerektiği taktirde kendilerinin de başvuracaklarını belirtti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye Roj tv için kanıt gösteremedi

SONRAKİ HABER

Ağrı’da binler karşıladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...