02 Aralık 2008 00:00

AKP’de test çatlağı

AKP’nin büyükşehir belediye başkanlarını teste tabi tutacağını açıklaması çatlağa yol açtı. Durak istifa etti

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP’li belediye başkanlarının bulunduğu 12 büyükşehir belediyesinde temayül yoklaması yapılacağını söylemesi AKP’de çatlağa yol açtı.
İlk istifa Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’tan geldi. Durak, “Benim gibi şehirde tanınan, parti liderleri ve yöneticilerinin yakından tanıdığı bir belediye başkanını test etmek için daha dün seçilen ilçe ve il yöneticilerinin oylarına başvurmak, temayül yoklaması yaparak teste tabi tutmak benim için değil de Adana halkına karşı nazik bir hareket değildi. Bu nedenden dolayı istifa ettim” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek’in de teste tutulmak istenmesinden rahatsız olduğunu belirttiği öğrenildi.
‘Kararlarım rahatsız etti’
AKP ile yollarını ayıran Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, istifa yazısını Başbakan Erdoğan’a gönderdiğini belirterek, belediye binası önünde gazetecilere, istifa için birçok nedeni bulunduğunu, ancak en önemli nedenin kendisinin test edilmesi olduğunu söyledi. Durak, “Benim gibi şehirde tanınan, parti liderleri ve yöneticilerinin yakından tanıdığı bir belediye başkanını test etmek için daha dün seçilen ilçe ve il yöneticilerinin oylarına başvurmak, temayül yoklaması yaparak teste tabi tutmak, benim için değil de Adana halkına karşı nazik bir hareket değildi. Bu nedenden dolayı istifa ettim” dedi.
Kendisinin Adanalılara danışmadan hiçbir karar vermediğini savunan Durak, delege oyuyla bir yere seçilmediğini, ne delegelere ne de parti yöneticilerine yaslanarak siyaset yapılmasından yana olduğunu vurguladı. Parti kurallarına şimdiye kadar çok saygılı davrandığını hatırlatan Durak, “İl kademesiyle son derece iyiyiz. Demek ki bazı kararlar rahatsız ediyor. Halkın büyük desteğini alıyor olmamdan dolayı liderlerin daha memnun olması gerekir” dedi.
Durak’ın istifasında, AKP Adana İl Başkanı Mustafa Aktaroğlu’nun görevinden ayrılarak Adana Büyükşehir belediye başkanlığı için aday adaylığını açıklamasının da etkili olduğu iddia ediliyor. (HABER MERKEZİ)

Erdoğan seçim startı verdi
Başbakan Erdoğan, Kızılcıhamam Kampı’nda 29 Mart yerel seçimlerinin startını vererek, bütün belediye başkan adaylarını 15 Ocak tarihine kadar açıklayacaklarını söyledi. Çarşamba günü AKP’li belediye başkanlarının bulunduğu 12 büyükşehir belediyesinde temayül yoklaması yapılacağını ifade eden Erdoğan, “Bu temayül yoklaması ile özellikle o illerde belediye başkanlarımızın başarılı olup olmadığını, olumlu görünüp görünmediğini, beşeri münasebetler noktasında halkımızın bakışını; tüm bunları gerek kamuoyu araştırmasıyla, gerekse il yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız, ilçe başkanlarımız, belediye meclis üyeleri, kadın-gençlik kollarımız, bunların katılımıyla temayül yoklamalarını yapacağız” diye konuştu.
En geç 15 Ocak’a kadar bütün belediye başkan adaylarını açıklayacaklarını söyleyen Erdoğan, belediye başkanlarının belirlenmesinde toplumun bütün kesimlerinin görüşlerini alacaklarını vaat etti.
ÖNCEKİ HABER

AP taslağı görüşecek

SONRAKİ HABER

Hava-İş’in örgütlülüğüne saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...