06 Aralık 2008 00:00

Kadınların daha çok işi var

Türkiye’de 5 Aralık 1934’te ‘Türk Kadınına Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesine dair Kanun’ birçok Batı ülkesinden önce kabul edildi.

Paylaş

Türkiye’de 5 Aralık 1934’te ‘Türk Kadınına Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesine dair Kanun’ birçok Batı ülkesinden önce kabul edildi. Kadınların ilk kez Meclis’e girdiği 1934 yılında tam 18 kadın Meclis’te kadınları temsil ediyordu. Fakat aradan 75 yıl geçmesine rağmen rakamlarda pek de farklılık olmadı.
1935 genel seçimi sonucunda artık TBMM’de 18 kadın milletvekili (yüzde 4.6) bulunmakta. Siyasal haklar için tarihte en şiddetli mücadeleyi veren İngiltere’de 1918-1935 yılları arasında kadın parlamenter oranı yüzde 1-2.4’tü, Fransa’da ise kadınlar seçme ve seçilme hakkına henüz sahip değildi. 1934 yılından bu yana seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınları bugün 24 kişi temsil ediyor. Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), bu kadınların siyasette yer almamasına ilişkin yaptığı açıklamada “Rozet takma yarışı yetmez, aday gösterme ve seçtirme yarışı istiyoruz” diyerek “Kadınları aday gösterin!” İstanbul Barosu’nun talebi de aynı. 5 Aralık, kadının seçme-seçilme hakkı kazanmasının 74. yıl dönümü. Nüfusun yarısı kadın ama belediye başkanlarının sadece binde 6’sı kadın. Siyasette neredeyse yok gibi olan kadınlar iş dünyasında da yok. Kadınların önüne çok engel çıkarılıyor. Kadınların, seçme ve seçilme haklarıyla ilgili söyledikleri de bu istatistikleri onaylar nitelikte. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Aynı polis!

SONRAKİ HABER

Mamak’ta baz istasyonuna tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...