07 Aralık 2008 00:00

İlaca ulaşmak şimdi daha zor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaptığı bir değişiklikle 81 adet ilacı, geri ödeme listesinden çıkardı.

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaptığı bir değişiklikle 81 adet ilacı, geri ödeme listesinden çıkardı. SGK’nın, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikle ödeme listesinden çıkardığı ürünlerin arasında çocukların kullandığı ilaçlar da bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç listeden çıkarılan ilaçlar hakkında bir süre önce ‘ara ürün’ kararı alındığını belirtirken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise “Bir gecede çıkan genelgelerden yorulduk” dedi.
TEİS Genel Başkanı Saydan, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar arasında daha çok bebeklerde deri lezyonlarında kullanılan krem ve pomatlar, öksürük şurupları, gargara ve damlalar, mantar hastalığında kullanılan kremler ve şeker hastalarının kullandığı tatlandırıcıların yer aldığını belirtti.
Listeden çıkarılanlar ucuzmuş!
Bir gecede çıkan tebliğ ve genelgelerle uğraşmaktan yorulduklarını vurgulayan Saydan, “Türkiye’de diyabet hastalarının oranının yüksek olduğu düşünüldüğünde, birçok hasta 3 ay sonra kullanmak zorunda olduğu tatlandırıcılarını para ödeyerek temin edebilecek” dedi.
Bu tür durumlarda eczacılarla hastaların karşı karşıya bırakıldığını savunan Saydan, “Zaten bir ekonomik krizin ortasındayken, bir gecede çıkarılan genelgelerle vatandaşın ilaca ulaşması engelleniyor” değerlendirmesinde bulundu.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ise listeden çıkarılan ilaçlar hakkında bir süre önce ‘ara ürün’ kararı alındığını, bunların artık ilaç fiyat listesinde yer almadığını belirtti.
Geri ödeme kapsamında ara ürünlerin de bulunabileceğini ancak buna Sosyal Güvenlik Kurumunun karar verdiğini kaydeden Tokaç, geri ödeme listesinden çıkarılan ürünlerin fiyatlarının düşük olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

Listeden çıkartılanlar

- Algovax 40 gram vazo pomad (Romatizma)
Alma 500/100 60 pastil (Anti asit, mide)
- Bepanthene krem ve pomad, plus krem (Yara, çatlak, yanık)
- Brolyn 100 ml şurup (Öksürük)
- Bromen şurup (Öksürük)
- Canderel 18 mg 100 ve 300 tablet (Tatlandırıcı)
- Corex 100 ml şurup (Öksürük)
- Demi Canderel 10 mg 100 tablet (Tatlandırıcı)
- Espektan-A 180 ml şurup (Öksürük)
- Iodeks 100 ml (Gargara)
- Isodol yüzde 7.5 100 ml (Gargara)
- Kolpidin şurup (Öksürük)
- Pulnase şurup (Öksürük)
- Tussol 50 mg 5 ml şurup (Öksürük)
ÖNCEKİ HABER

Düdüklü protesto

SONRAKİ HABER

Bu nasıl teklif!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...