08 Aralık 2008 00:00

Behramoğlu, Enver Gökçe Ödülü’nü aldı

Edebiyat Kooperatifi tarafından birincisi düzenlenen “Enver Gökçe Şiir Ödülü”, yapılan bir etkinlikle Ataol Behramoğlu’na verildi.

Paylaş

Edebiyat Kooperatifi tarafından birincisi düzenlenen “Enver Gökçe Şiir Ödülü”, yapılan bir etkinlikle Ataol Behramoğlu’na verildi. Önceki gün Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine çok sayıda şair, yazar ve Behramoğlu’nun yakınları katıldı.
Behramoğlu’nun Evrensel Basım Yayın tarafından basılan “İki Ağıt” adlı kitabıyla kazandığı ödülün etkinliği, tiyatro sanatçısı Ali Aydın tarafından sunuldu. Şair, yazar ve aynı zamanda “Enver Gökçe Şiir Ödülü” jüri başkanı olan Leyla Şahin yaptığı konuşmada, ödülün Ataol Behramoğlu’na tereddütsüz verilmesi konusunda bütün jüri üyelerinin hemfikir olduğunu belirtti. Şahin’in ardından söz alan PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel, “şiir” ve “bilgelik” konulu konuşmasının ardından Enver Gökçe’yle Ataol Behramoğlu’nun ortak özelliklerine değindi.
Arife Kalender’in bir Ataol Behramoğlu şiiri okumasının ardından söz alan Sennur Sezer, “şiirimizin alçak gönüllü delikanlısı Ataol” diye hitap ettiği şairin şiirinde diğer konuşmacıların anlattığının aksine, nükteler de bulunabileceğinin altını çizdi.
Son olarak söz alan Ataol Behramoğlu, Edebiyatkoop tarafından verilen bu ödülün kendisi için çok büyük bir anlam taşıdığına değinerek ilk ödülünü 1962’de okuduğu üniversitede aldığını, ikinci ödülünün de 1982’de cezaevindeyken almış olduğu Lotus ödülü olduğunu vurguladı. Enver Gökçe’yle kendi şiir anlayışlarının birebir örtüşmediğini hatırlatan Behramoğlu, kendilerini birleştiren şeyin, halk kültürüne duydukları yakınlık ve adil, eşit, vicdanlı, onurlu, namuslu bir dünya için mücadele etmek olduğunu ifade etti. Ödülünü Leyla Şahin’den alan Ataol Behramoğlu, ödüle hak kazanan “İki Ağıt” adlı kitabını, yayıncısı Evrensel Basım Yayın’ın yönlendirmesiyle yazdığını belirterek, yayınevine teşekkür etti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Luxus yeraltından kafasını uzattı

SONRAKİ HABER

Genç yıldızlar Zehra Yıldız için söyleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...