08 Aralık 2008 00:00

Belediye bütçeyi afişlere aktarıyor

Ekonomik krizde yerel seçimlere trilyonlar aktarılıyor. Halk, yapılan zamlardan sonra kıt kanat geçinmeye çalışırken belediyeler yürüttükleri seçim kampanyalarına trilyonlar harcıyor.

Paylaş

Ekonomik krizde yerel seçimlere trilyonlar aktarılıyor. Halk, yapılan zamlardan sonra kıt kanat geçinmeye çalışırken belediyeler yürüttükleri seçim kampanyalarına trilyonlar harcıyor.
Altyapının yetersiz olduğu, ara sokaklarda telefon kablolarının sallandığı Sancaktepe’de Belediye Başkanı Kemal Ayyıldız’ın devasa pankartları 15 günde bir yenileniyor. Sancaktepe’de seçim kampanyalarına 1 trilyon bütçe ayrıldığı iddia ediliyor. Meclis’ten 449 milyar ek bütçe istendiğini anlatan Sarıgazi Belediyesi Meclis Üyesi Serpil Tanrıverdi, “Fuar, organizasyon, ağırlama giderleri adı altında bu para talep ediliyor. Sarıgazi’de fuar yok. Ağırlama ise neyin ağırlaması” diye soruyor. Sarıgazi halkı ise başkanın oy peşinde olduğu ama astırdığı afişlerle bir yere varamayacağı görüşünde.
Başkan oy derdinde
Bayram alışverişine çıkan Nevza Kurt, elleri boş dönüyor pazardan. Belediyeye gittiği zaman kimsenin yardımcı olmadığını söyleyen Kurt, olur olmaz yerlere para harcandığını anlattı.
Belediye Başkanı Kemal Ayyıldız’ın oy peşinde olduğunu, bu şekilde bir yere varamayacağını dile getiren Kurt, başkanın halkın sorunlarını dinlemesini istiyor. 500 YTL emekli maaşıyla geçinmeye çalışan Saadet Çakmak ise bayram için ne hazırlık yapabilmiş ne de ayağına bir ayakkabı almış. Başkanın afişlere ayırdığı bütçeyle yoksullara yardım etmesini isteyen Saadet teyze, afişlere bakarak kimsenin oy vermeyeceğini dile getirdi. Sarıgazi’nin toz toprak içinde olduğunu anlatan Ali Öztürk, “Sözde seçim yatırımı yapıyorlar, çalışıyor gibi gözüküyorlar. Ama ne kadar çalıştıklarını halkımız görüyor, değerlendirmesini yapacak. 29 Mart’ta göreceğiz” diyor. Ayyıldız’ın 15 günde bir afiş yenilemek yerine bölgenin eksiklerini gidermesini isteyen Öztürk, ekonomik krizde ayrılan bütçenin fazla olduğunu dile getirdi. Devlet memuru olduğu için isim vermekten kaçınan bir vatandaş, reklamın fuarın bahane olduğunu, belediyenin bu bütçeyi kendi çıkarları için kullandığını anlattı.
Halk yiyecek ekmek bulamazken...
Ekonomik krizden dolayı iş bulamadığını söyleyen Cuma Öz, “Halk yiyecek ekmek bulamazken bu harcamalar fazla” diyor. Sarıgazi’de devlet hastanesi olmadığını, hastane yerinin satıldığını söyleyen Hidayet Ana, yapılan reklamlarla halkın gözünün boyanmaya çalışıldığını ifade etti. Alevi olan öğrencilere eğitim yardımı yapılmadığını ifade eden Ana, insanların kıt kanat geçinmeye çalıştıklarını, reklama ayrılan bütçe ile birçok eksikliğin giderilebileceğini söylüyor. Ara sokaklarda telefon direklerinin kablolarının örümcek ağı gibi sallandığını anlatan Ceyhun Gedik ise altyapı eksikliklerinin giderilmesini istiyor.
Halkın parası çarçur ediliyor
“Yapılan harcamalar karşısında ‘hamdolsun kriz Sarıgazi’yi teğet geçiyor’ demek geliyor içimizden ama diyemiyoruz” diyen Sarıgazi Belediyesi Meclis Üyesi Serpil Tanrıverdi, ayrılan bütçenin fazla olduğunu belirtti. Sarıgazi’de evine ekmek götüremeyen insanlar olduğunu anlatan Tanrıverdi, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tören fuar giderleri deniyor ama bu para başkanın resimlerine harcanıyor. Dev pankartlar yaptırılıyor. Geçtiğimiz aylarda ayrılan bütçenin dışında ek bütçeden 1 trilyon gibi bir para ayrıldı. O da yetmemiş, bu ay Meclis’ten 479 milyar isteniyor; tören, fuar, ağırlama diye. Sarıgazi’de tören yapılmıyor. Fuar zaten yok. Ağırlama, neyin ağırlaması? Halkın parası çarçur ediliyor.”
AKP Meclis Üyesi Ergün Gökçe ise ekonomik krizde fuar, ağırlama gibi organizasyonlara fazla bütçe ayrılmasını doğru bulmadığını, mümkün olduğu kadarıyla yapılan harcamalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

‘Alınan kararlara saygı duyalım’

AKP Meclis Üyesi Sabri Bayram: Fuara, organizasyona fazla miktarda para harcanması doğru değil. Vatandaşın parası çarçur edilmemeli. Neticede Meclis’te alınan bir karar. Harcamaların nasıl yapılacağı ile ilgili kanunlar var. Bu karar Meclis’ten geçmişse araştırılmıştır. Keyfi bir uygulama söz konusu değil. Belediye Başkanı Kemal Ayyıldız, keyfi bir harcama yapamaz. Çoğunlukla alınan bir kararsa buna da herkes saygı göstermeli.
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

EVRENSEL’den

SONRAKİ HABER

Zaman tersine akıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...