11 Aralık 2008 00:00

Kriz gerekçesiyle atıldılar ama liste önceden belliydi

CMS’de 110 işçi kriz gerekçesiyle atılırken, bu listenin krizden önce belirlendiği söyleniyor

Paylaş

Ekonomik kriz bahanesi ile işten atmaların yaşandığı Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) kurulu CMS jant fabrikası işçileri, toplu halde işsizlik sigortasına başvurdu. İşten atılan 110 işçiden bazılarıyla İş ve İşçi Bulma Kurumu önünde görüştük.
Türkiye’deki jant sektöründe 1. Avrupa’da 3. ve Dünya’da 7. olan firmanın, krizi gerekçe göstererek işten atmalara devam edeceği söylenirken işten atılan işçiler krizin bahane olduğunu belirtiyorlar. Bayram izninin başlamasıyla birlikte fabrikanın tamamını 16 gün ücretsiz izne çıkartan CMS’de örgütlü olan Türk Metal Sendikası ise olanlara sessiz kalıyor. Patron krizi gerekçe göstererek bir ekonomik külfetten de kurtuluyor.
Murat Eser, işten atılma nedeni olarak krizin gösterildiğini ama inandırıcı bulmadığını belirtiyor. İki çocuk babası olan 37 yaşındaki Eser, bu yaştan sonra çok rahat iş bulamayacağını ve gelen günlerin daha da zor olacağını düşünüyor.
İşten atılacaklar belliydi
İşten atılan işçilerden bir başkası da 6 yıllık CMS çalışanı Ergin Göğebakan. İşten çıkartılacak olanların listesinin krizden önce belli olduğunu ifade eden Göğebakan, krizin bir fırsat olarak değerlendirildiğini kaydetti. Çalışma koşulları yüzünden rahatsızlıklarından kaynaklı sık rapor alanlarla, sendikadan memnun olmayıp bunu dile getirenlerin işten çıkartıldığını belirten Göğebakan, “Fabrikanın bizi işten çıkartarak krizden kurtulabileceğini düşünmüyorum. Ama bizi işten atarak daha fazla para kazanacağı garanti” diye konuştu. Göğebakan, sendikanın yemek ve servisten kaynaklı sıkıntılarla ilgilendiğini söyleyerek “Böyle sendikacılık olmaz. Bu sendikacılık beş para etmez. Ama ben karamsar değilim eğer işten atılan, ücretsiz izne çıkartılan işçilerle sendikalar birleşirse gidişat değişir birlikten kuvvet doğar” diyor.
Hakan Arda ise “Kriz var mı yok mu belli değil. İşten atıldık dava açmayı düşündüm ama adalet adil değil, patronların yanında. Tanıdık avukatla görüştük dava 1.5 yıl sürer diyor maliyeti de 2 milyar. Ben çocuk okutuyorum evim kira nasıl karşılarım” diyor.
Patronların dini imanı para
“Bize bir lider lazım gerçekleri anlatacak ve yerel seçimlerde AKP’yi cezalandırmak lazım” diyen Hakan Arda’ya sendikanın tutumunu sorunca, sinirleniyor, “İşten çıkartılma nedenim sendika. Çünkü böyle sendikacılık yapılmaz diyordum. Adamların sendika olarak tek işlevi güvenlik sorun çıkartıyor mu? Yemek kaliteli mi? Serviste rahat mısınız? Başka bir şey yok. İşçiler birleşmeli ve namuslu sendikacılarla bir araya gelmeli” diyerek bitiriyor sözlerini.
Rıza Tokbaş da iki yıldır CMS’de çalışıyor. Tokbaş, krizin aslında bir savaş olduğunu söylüyor. Büyük ülkelerin pazar savaşı olarak nitelendiriyor krizi. Patronların dini imanı para. Vatanı her gün bölenler mecliste asıl, insanları Müslüman-laik diye böldüler ama işten çıkartırken hiç bölmüyorlar. Sünni’sini de Alevi’sini de işten atıyorlar. Bizim çocuklarımız okuyamazken onlar Amerikalara gönderiyorlar” diyor. (İzmir/EVRENSEL)
Koray Yetiş / Bayram Akgül
ÖNCEKİ HABER

Orantılı faşizme onay

SONRAKİ HABER

Patronuna ödül işçisine hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...