11 Aralık 2008 00:00

geçmekte olan bayramınız kutlu olsun

Bu bayramda da farklı manzaralar ortaya çıktı. Zıt yönlerden dana kovalayan tanıdıkların bayramlaşmaları kovalama güzergâhlarının kesiştiği yerde oldu ve bu da çok kısa sürdü.

Paylaş

Bu bayramda da farklı manzaralar ortaya çıktı. Zıt yönlerden dana kovalayan tanıdıkların bayramlaşmaları kovalama güzergâhlarının kesiştiği yerde oldu ve bu da çok kısa sürdü. Kurban kesim yerlerindeki manzaraları ise -bu yazının konusuna uygun düşmediğinden- dünya savaşlarıyla ilgili bir yazı da anlatacağım. Kasapların elinden kaçan kurbanlık danaların uzun kovalamaca süresini hesaba kattığımızda, Kurban Bayramı süresinin diğer bayramdan bir gün daha uzun olmasının sebebi net bir şekilde anlaşılır sanırım. Bayramın birinci günü dananın peşinde geçiyor çünkü. Şekerler kaçamadıkları için Şeker Bayramı’nı kutlamak daha kolaydır. Ama günün birinde bayram şekerleri de -şeker pancarına verilen aşırı dozdaki hormon sayesinde- canlanıp kaçarlarsa, o zaman Şeker Bayramı’nda da şeker kovalama görüntüleri ortaya çıkar. Danaların uçma yeteneği olsaydı Kurban Bayramı süresi de daha uzun olabilirdi. Veya danalar uçak kullanmasını bilen hayvanlar olsalardı, uçakla kaçtıkları yerlerden ailelerine birer mail yazarlardı artık. Öküz değiller ya, dana bunlar. Uçak kullanmasını bilen hayvan internet kullanmasını da bilir. Eğer bilmiyorsa o danaya “öküz” denmez de başka ne denir? Uçan bir hayvanı kovalayarak yakalamak hemen hemen imkânsız gibidir. Uçabilen kasaplar yetiştirmek gerekebilir. Bir de, uçan bir hayvanı kovalamak çok saçmadır. Birisi uçuyor, diğeri de kovalıyor ama aralarında yükseklik mesafesi var. Denizlerin altında yüzen bir balığın da bulutların üstünden geçen bir uçağı yakalaması beklenemez. En güçlü balina hapşırığı bile küçük bir balığı o kadar yükseğe fırlatamaz.
Bizim de işimiz zor. Yıllar sonra çocuklar bizden eski Kurban Bayramlarını anlatmamızı isterlerse onlara, yavrucuğum biz eski bayramlarda, akşama kadar dana kovalardık, demek zorunda kalacağız. Hiç de hoş bir manzara değil tabii. Allahtan, şimdi tek tanrılı dinler zamanındayız da biraz rahatız, eski dinler zamanında (terk tanrılı dinler) insanların ibadet işi oldukça zormuş. Tahmin etmek hiç de zor değil bence. Tanrılara insanların kurban edildiği kurban günlerinde, kurban edilecek insanların da kasaplardan kaçabileceğini düşünebiliriz. O zaman kaçan kurbanlık insanların sığınabilecekleri herhangi bir yer de yokmuş ki. Günümüzde aynı inanç devam etseydi, kasaplardan kaçan kurbanlık insanlar CHP binasına sığınırlardı en azından. Yerel seçimlere kadar da kurbanlar için can güvenliği açısından en güvenilir yer orası. Hepinize mutlu bir “geçmekte olan bayram” diliyorum…
Aziz Gültekin
ÖNCEKİ HABER

17’lik yorumlar

SONRAKİ HABER

kim ne yapabilir, ne yapmayabilir...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...