12 Aralık 2008 00:00

Ermeni aydınlardan Gül’e mektup

Halklar arasında diyolog sağlanması için Cumhurbaşkanı’na ‘soykırımı tanıma’ çağrısı yapıldı

Paylaş

300 kadar Ermeni aydın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e açık mektup göndererek, 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanınmasını istedi.
Ermenistan basınında yer alan mektupta; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “soykırım”ı kabul etmesi isteniyor ve Türkiye halkının böylece tarihi bir yükten kurtulacağına dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan ziyaretinin kendilerini umutlandırdığını ifade eden Ermeni aydınlar, “soykırım” kabul edilmeden, halklar arasında samimi diyalog kurulamayacağını belirtiyor. Kafkasya’daki gelişmelerin Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin önemini ortaya koyduğu belirtilen mektupta bu konuda özelikle soykırımla ilgili engellerle karşılaşıldığı belirtiliyor.
Aydınların mektubunda, “Osmanlı Türkiyesi’nin suçunun Türkiye Cumhuriyeti’ne miras kaldığı gerçeğini kabul etmeliyiz. Türkiye diplomasisi, bu kara sayfaları unutturamaz” deniyor.
Türkiye ile eşzamanlı
Türkiye’de de Prof. Ahmet İnsel, Prof. Baskın Oran, Dr. Cengiz Aktar ve Gazeteci-Yazar Ali Bayramoğlu’nun öncülüğünde “Ermeni kardeşlerimden özür diliyorum” kampanyası başlatılacağı duyurulmuştu. Yılbaşında internette başlayacak olan kampanyada, Ermenilerin ‘Medz Yeğen’ yani ‘Büyük Felaket’ diye tanımladıkları 1915 Ermeni tehcirinde yaşananlar nedeniyle vicdanî sorumluluk duyanların imzalamaları için bir metin hazırlandı. İmza metninde ise, “1915’te Osmanlı Ermenileri’nin maruz kaldığı Büyük Felaket’e duyarsız kalınmasını, bunun inkar edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi payıma Ermeni kardeşlerimin duygu ve acılarını paylaşıyor, onlardan özür diliyorum” deniyor. Kampanyanın hedefi bir yıl boyunca mümkün olduğunca fazla katılım sağlamak. Kampanyanın girişimcilerinden Baskın Oran, “Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak özür diliyorum. İsteyen diler, isteyen ‘böyle bir şey yoktur’ deyip yoluna devam eder” diye konuşmuştu. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cengiz Aktar da, “Tüm bunların konuşulmamış olmasından dolayı özür diliyorum. Tüm bunların yeterince paylaşılmamış olmasından özür diliyorum. Bu meselenin üzerinin bir şekilde kapatılmış olmasından özür diliyorum ama bu şahsi bir özür tabii ki... Kimseyi bağlayan bir girişim değil” demişti. (HABER MERKEZİ)

Gül’ün Erivan’a gitmesi umut oldu
Türkiye ve Ermenistan arasında 1915 olayları ve Karabağ konusu nedeniyle soğuk olan ilişkilerin giderilmesi için önemli ilk adım Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Dünya Kupası Eleme maçı için Abdullah Gül’ü Erivan’a davet etmesi oldu. 6 Eylül 2008’de oynanan Türkiye-Ermenistan maçı için Ermenistan’ın başkenti Ervian’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sarkisyan’ı 2009’da oynanacak rövanş için Türkiye’ye davet etmişti.
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

Bakan Çelik işsizi azarladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...