17 Aralık 2008 00:00

‘Kahraman’ gazetecinin hayatı tehlikede

ABD Başkanı Bush’a ayakkabı fırlatmasının ardından dövülerek cezaevine gönderilen gazeteci Muntazır El Zeydi’nin ailesi endişeli

Paylaş

ABD Başkanı George W. Bush’a hafta sonu Bağdat’a yaptığı ziyaret sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi’nin ailesi, gazetecinin can güvenliğinden endişe duyduğunu açıkladı. El Zeydi için 7.5 yıl hapis cezası istenebileceği kaydedilirken ayakkabılarının nerede olduğu da tam olarak bilinmiyor. Iraklı güvenlik birimlerinin, delil olarak ayakkabıya el koydukları sanılıyor.
Ayakkabının teki için 10 milyon dolar
ABD Başkanı George W. Bush’a fırlatılan ayakkabı için bir Suudi işadamının ise 10 milyon dolar önerdiği ileri sürüldü. Suudi televizyonunun haberine göre, bir işadamı, Bush’a fırlatılan ayakkabının teki için 10 milyon dolar önerdi. Libya lideri Kaddafi’nin kızı Ayşe de, genç gazeteciye “cesaret nişanı” takacağını açıklamıştı.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bush’a bu sırada gazeteci Munzatar el Zeydi ayakkabılarını fırlatmıştı. Gazeteci, Bush’a, “İşte bu Irak halkının güle güle öpücüğü!” diye bağırmıştı.
Uday El Zeydi: ‘Kardeşim demokrasiyi savundu’
Öte yandan, gazetecinin ağabeyi Uday El Zeydi, kardeşinin gazetecilik yapmaya başladığından beri çok sayıda insani drama şahit olduğunu, bu hareketinin, bütün yaşadıklarının dışa vurumu olabileceğini kaydetti. Uday El Zeydi, Muntazır’ın ayakkabılarını Bush’a fırlattıktan sonra Bush’un korumaları tarafından değil, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin korumaları tarafından sert bir müdahaleye maruz kalmasını da eleştirerek, şunları söyledi: “Hakarete ve saldırıya maruz kalan Bush’un korumaları, Maliki’nin korumalarına bağırarak, Muntazır’a vurmamalarını istedi. Maliki’nin korumaları Iraklı oldukları için kardeşimi dövdü. Maliki’nin korumaları değil, Bush’un korumalarının Muntazır’a müdahale etmesi gerekirdi. Bu bizi çok şaşırttı. Herkes televizyonda kardeşimin nasıl dövüldüğünü izledi. Görünen bu ise görünmeyen çok daha kötüdür.”
El Bağdadiye televizyonuna uğradığını ve kardeşiyle birlikte çalışan kameramanı ziyaret ettiğini ifade eden Uday El Zeydi, olayla hiçbir ilgisi bulunmamasına rağmen kameramanın feci şekilde dövüldüğünü gördüğünü belirtti.
“Kameraman bu haldeyse Muntazır ne haldedir, tahmin edin” diyen Uday El Zeydi, kardeşinin demokrasiyi savunduğunu, Irak halkının çektiği acıları, demokratik bir ülkedeymiş gibi ifade etmeye çalıştığını, Irak devletinin demokratik olma iddiası bulunması halinde, Muntazır’ı serbest bırakması gerektiğini söyledi.
Irak halkının her kesiminden kardeşine destek geldiğini ifade eden Uday El Zeydi, Arap ve Iraklı avukatların kendilerini aradığını ve kardeşlerini ücretsiz savunmaya hazır olduklarını bildirdiklerini anlattı. Uday El Zeydi, ayrıca, Amerikan veya Iraklı güvenlik güçlerinin muhtemel bir baskınına karşı can güvenliklerini sağlamak amacıyla aile bireylerinin başka bir semtte kaldığını belirtti.
Iraklı hükümet yetkilileri, El Zeydi’nin, başbakanlık güvenlik birimini teslim edildiğini söylerken Zeydi’nin serbest bırakılması için binlerce Iraklı sokaklara döküldü. Arap dünyası El Zeydi’yi kahraman ilan etti. Arap basını olayın fotoğraflarını manşetlerine taşıdı.
Bazı yerel kaynaklar ise, dövülen gazetecinin bir kaburgasının kırıldığını, bacağından sakatlandığını ve sorgulanmak üzere Amerikalıların denetimindeki, havaalanı hapishanesi olarak bilinen Croper cezaevine götürüldüğünü belirtti.
Chavez: Cesur bir hareket
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Iraklı gazetecinin Bush’a ayakkabılarını fırlatırken çekilen video görüntülerini gülerek izlerken yaptığı açıklamada, ayakkabıların Bush’a isabet etmemesine sevindiğini belirtti. Bush’a bir zamanlar “Eşek” ve “Bay Tehlike” gibi yakıştırmalarda bulunan Chavez, “Kimseye ayakkabı atılsın demiyorum, ancak cesurca bir hareket” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

İşgallerin maliyeti 904 milyar dolar
ABD ordusunun 2001’den bu yana Irak ve Afganistan’daki “operasyonlarının” maliyetinin 904 milyar dolara ulaştığı, bu rakamın 2018’de 1.7 trilyon doları geçeceği bildirildi. ABD’deki bağımsız Stratejik ve Bütçesel Değerlendirme Merkezi’nin (CSBA) raporuna göre şu ana kadar Irak için harcanan 684 milyar doların, II. Dünya Savaşı hariç bütün askeri operasyonların maliyetini geçtiği belirtildi. Afganistan’daki işgalin maliyeti olan 184 milyar doların, Vietnam savaşı için yapılan harcamalardan yüzde 50 daha fazla olduğu kaydedildi. Önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’deki vergi mükellefleri Irak ve Afganistan için 416-817 milyar dolar arasında bir miktar daha ödemek zorunda kalacak.
ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta sendikacılara 10 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Kriz öğrencilerin servislerini de vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...