17 Aralık 2008 00:00

Tunus’ta sendikacılara 10 yıl hapis

Tunus’un güneyindeki maden bölgesi Gafsa’da bir süreden beri hapiste bulunan sendikacıların mahkemesi sonuçlandı. Mahkeme heyeti, sendikacılara ve işçi önderlerine cezalar yağdırdı

Paylaş

Tunus’un güneyindeki maden bölgesi Gafsa’da bir süreden beri hapiste bulunan sendikacıların mahkemesi sonuçlandı. Mahkeme heyeti, sendikacılara ve işçi önderlerine cezalar yağdırdı.
Hareketin önde gelen üç lideri Adnan Hacı, Beşir Labidi ve Tayip Ben Otman ile birlikte 5 sendikacı daha 10’ar sene hapis cezasına çarptırıldılar. Diğerleri ise 1 yıldan 6 yıla kadar varan cezalara çarptırıldılar. Fosfat madenlerinin bulunduğu güneydeki Gafsa şehri, ülkenin önemli sanayi merkezlerinden birisi olarak biliniyor. Birçok işletmenin kapanması, yeni yatırımların yapılmaması, hayat pahalılığı, adam kayırma ve yolsuzluk gibi nedenlerle bölgenin diplomalı genç nüfusu patlama noktasına gelmiş bulunuyordu. Geçen yıl maden işletmesine eleman almak üzere yapılan bir sınava hile karıştırılması, bardağı taşıran son damla olmuş, aylarca süren işçi ve gençlik eylemlerinin kıvılcımını çakmıştı.
Gösterilere halk da destek vermişti
Bölge halkının da destek verdiği grevler ve gösteriler düzenlenmiş, 20 senedir iktidarda olan Ben Ali diktatörlüğüne karşı en önemli eylemler bu bölgede gerçekleştirilmişti. Ocak ayında patlak veren ve altı ay boyunca direnen hareket biraz geri düşünce, hemen yakalanmalar ve yargılamalar başladı. Onlarca sendikacı, işçi ve militan genç gözaltına alınarak işkencelerden geçirildi. Tüm hukuki gereklilikler ayaklar altına alınarak, mahkeme olmadan önce cezalandırıldılar.
Mahkeme ise yargıçların bile gölgede kaldıkları bir polis gösterisine dönüştü. Yargılanan kişiler, mahkeme salonunda yargıçların ve ailelerin gözü önünde meydan dayağından geçirildiler. Halka ve gençliğe gözdağı vermek üzere ağır cezalar kesildi.
Başından beri hareketin içerisinde aktif olarak yer alan Tunus İşçileri Komünist Partisi (PCOT) yayın organı Al Badil’in bildirdiğine göre mahkemenin bu haksız kararı sonrasında Redeyef şehrinde işçiler, gençler ve mahkum yakınlarıyla polis arasında çatışmalar oldu ve yine onlarca kişi gözaltına alındı.
Tunuslu devrimciler ve sendikacılar, bu saldırılara karşı uluslararası destek çağrısında bulundular. (Paris/EVRENSEL)
Yıldız Eren
ÖNCEKİ HABER

Obama’dan Nobel’li aday

SONRAKİ HABER

‘Kahraman’ gazetecinin hayatı tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa