17 Aralık 2008 00:00

Al sana kimlik!

Polise kimlik sormak öyle kolay değil. İstanbul’da sivil polisten kimlik soran işçinin başına gelmeyen kalmadı

Paylaş

Kartal’da bir benzin istasyonunda resmi polislere araç yıkama sırasını vermek istemediği için kendisine tepki gösteren sivil polislere kimlik soran bir işçi dayak yediğini iddia etti. Güvenlik kamerasından da kaydedilen görüntülerde işçi 4 polis tarafından dövüldü. Dayak yiyen vatandaş gözaltına alınırken, benzinliğe gelen polislerin güvenlik kamerası kaydını sildirdikleri ileri sürüldü.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın tavsiyesine uyan Şenol Gündüz isimli işçi kendisini sivil polis olarak tanıtan kişilere kimlik sordu. Gündüz kimlik sorduğu polislerden dayak yediğini, hakarete uğradığını, olayın ardından 24 saat gözaltında kaldıktan sonra götürüldüğü adliyede serbest bırakıldığını anlattı. Gündüz, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Pazar günü Kartal’da saat 13.20 sıralarında meydana gelen olay iddialara göre şöyle gelişti: Askeri Dikimevi’nde işçi olarak çalışan Şenol Gündüz, evine dönerken yakıt almak için aracıyla Cevizli’deki bir benzin istasyonuna girdi. Gündüz istasyon görevlisinin aracını ücretsiz yıkatabileceğini söylemesi üzerine, yıkama servisi önüne aracını park ederek sırasını beklemeye başladı. Bu sırada resmi bir polis aracı gelerek Gündüz’ün aracının önüne geçti. Bunun üzerine Gündüz, aracından inerek resmi üniformalı polis memurlarına kendisinin de sıra beklediğini ve işinin acele olduğunu söyledi.
Şenol Gündüz bundan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tekrar aracımın yanına geri dönünce aracımın yanında önceden yıkanmış bir sivil aracı kurulayan sivil iki kişi vardı. Bu şahıslardan birisi bana ‘Görmüyor musun devletin aracı o, polis aracı. Niye saygı duymuyorsun lan?’ dedi. Ben de bu kişiye ‘Sen kimsin?’ diye sordum. O da bana ‘Ben sivil polisim lan. Sana hesap mı vereceğim?’ dedi. Ben de kendisine ‘Senin polis olduğunu nereden bileyim? Göster kimliğini’ deyince bana ‘Sen kimsin de bana kimlik soruyorsun lan?’ dedi. Bunun üzerine Cerrah’ın vatandaşlardan polise kimlik sormalarını istemesini hatırlattım. Ben daha sözümü bitirmeye fırsat bulamadım ki birden bana tekme tokat saldırmaya başladılar ve beni darp ettiler.”
Gündüz, “Cerrah diyor ki, ‘Benim polisime herkes kimlik sorabilir.” Buyurun gelsin de sorsunlar bakayım. ‘Kimlik öyle mi sorulur böyle mi sorulur?’ diyerek beni bu hale getirdiler” dedi.
Kamera görüntüleri silindi
Şenol Gündüz’ün haber vermesi üzerine olay yerine gelen eniştesi Arif Dağ da başka iddialarda bulundu. Dağ, şunları söyledi: “Oradaki istasyon sorumlusu güvenlik kameralarının olayı kaydettiğini talep ettiğimiz takdirde bize bu görüntüleri verebileceğini söyledi. Daha sonra benzin istasyonunun müdürü olduğunu öğrendiğim bir bey bana gelin görün görüntüleri kendiniz izleyin diyerek kameraların kaydettiği görüntüleri izletti. Görüntülerde açık bir şekilde kayınbiraderimin iki resmi polis tarafından tutulurken sivil polis olduğunu öğrendiğimiz diğer iki kişi tarafından darp edildiğini gördüm. Görüntüleri izledikten sonra biz hemen kayınbiraderimin götürüldüğü merkez karakoluna gittik. Daha sonra ise görüntüleri almak için tekrar benzin istasyonuna geldiğimizde Kartal Merkez Karakolu’nun başkomiserinin başka polislerle birlikte istasyonda olduğunu gördüm. Polisler bizi içeriye almayınca dışarıda bekledik. İstasyon müdürüne bana vereceğini söylediği görüntüleri sordum. İstasyon müdürü bana polislerin gelerek olayın meydana geldiği saatteki görüntülerin bir kopyasını aldıklarını bilgisayarda olan olay görüntülerini ise sildiklerini söyleyerek bilgisayarı kontrol edebileceğimizi söylediler. Biz de kayıtları inceledik. Olayın öncesine ve sonrasına ait bütün görüntüler dururken, saat 13:00-15:00 arasındaki görüntülerin sistemde olmadığını gördük.”
Harb-İş’ten tepki
Öte yandan Şenol Gündüz’ün üyesi olduğu Türk Harb-İş Sendikası’nın Anadolu Yakası Şubesi Genel Sekreteri Ali Haydar Topal da adliyeye gelerek Gündüz’e her türlü desteği vereceklerini kaydetti. Topal, “Arkadaşımız polise bir kimlik sordu diye mağdur ediliyor. Polisler yasaya göre kimliğini göstermek zorunda oldukları halde, göstermedikleri gibi arkadaşımızı bu hale getiriyorlar. Yetkililerin bu konuda gerekenleri yapmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu. (İstanbul/CİHAN)

Sahtesi de gerçeğinden farklı değil
Antalya’da uzun yıllardır gazetecilik yapan Ramazan Kalkan, saldırıya uğradı. Kendisine saldıranlardan şikayetçi olan Kalkan, “Bana polisiz dediler, kimliklerini sorunca da öldüresiye dövdüler” diye konuştu.
Edinilen bilgiye göre, önceki akşam bir kişinin sözlü tacizine uğradı. Şahsın art arda kendisine hakaret ederek yanına çağırdığını aktaran Kalkan, yaşadığı olayı şu şekilde anlattı: “Ramazan Kalkan sen misin? diye sordu. Ben de ‘Hayır’ diye cevap verdim. Ama şahıs beni çok iyi tanıyordu. Bana eski gazetemi sattığım kişinin ve bu satışa aracılık eden kişilerin isimlerini söyleyerek onları da tanıyıp tanımadığımı sordu. Daha sonra onlara kim olduklarını sorunca ‘Polisiz’ dediler. Ben de kimlik sorunca ‘Al sana kimlik’ diyerek saldırdılar.” Önce 3 kişi olan şahısların daha sonra 7 - 8 kişiye çıktığını anlatan Kalkan, bodruma sürüklenerek bir süre dövüldüğünü söyledi. Zanlılardan birinin kendisine aracının bagajındaki silahları gösterdikten sonra hastaneye götürdüğünü ve polise şikayetçi olmaması için sürekli başında beklediğini anlatan Kalkan, “Şikayetçi olmam halinde öldüreceklerini söyleyen şahıs daha sonra ortadan kayboldu. Doktor gözümde kalıcı hasar oluştuğunu ve burnumun kırıldığını söyledi” diye konuştu. (Antalya/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Devlet sırrı kalkan oluyor

SONRAKİ HABER

mazeret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...