18 Aralık 2008 00:00
Tehlikeli oyun
GÜNÜN YAZILARI
Eylem Lodos
Bir haftadır art arda gerçekleşen camilere yönelik kundaklanmalara, dün iki cami daha eklendi. Kadıköy ve Pendikte yakılan camiler son bir haftada biri Ankarada, diğerleri İstanbulda gerçekleşen 11inci cami yangını olurken, bu gelişmelerin planlı bir provokasyon zincirinin parçası olmasından endişe ediliyor.
Halkın Alevi ve Sunni kesimlerinin karşı karşıya getirilmesini tetikleyen Maraş Katliamı gibi olayların, benzer provokasyonların ardından gerçekleşmiş olması, Yine tehlikeli bir oyunla mı karşı karşıyayız? sorusunu akıllara getiriyor. Mazlum-Der, İHD ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, benzer olayların daha önce yaşandığını hatırlatarak, Provokasyona gelinmesin çağrısı yaptılar.
Bir cami yangını daha
Son günlerde meydana gelen camii yangınlarına bir yenisi daha eklendi. Dün çıkan iki yangın son bir haftada İstanbulun Anadolu yakasında gerçekleşen 11inci cami yangın oldu. Saat 15:30 sıralarında Kadıköyde meydana gelen yangın camide büyük hasara yol açtı. Görgü tanıklarına göre camiden bir kişi hızla kaçarak uzaklaştıktan kısa süre sonra da imam odasından alevler yükseldi. Kısa sürede olay yerine gelen İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti ve yangın büyümeden söndürüldü. Akşam saatlerinde de Pendikte bir cami daha yandı.
İstanbul Anadolu yakasında camilerin kundaklanması üzerine bir rapor hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve Afet Koordinasyon Merkezi raporda camilerde çıkan yangınların uzaktan molotof kokteyli atılması sonucu meydana geldiği ve sabotaj olduğunu belirtti.
Yangınlar sonrası özel ekip kuran İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığı çalışmaların ardından cami yakmaların bir grup tarafından gerçekleştirilen provokatif eylemler olduğunu belirtti. Cami yangınlarının Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde olmasına dikkat çeken emniyet yetkilileri benzer olayların Cemevlerinde de yaşanma ihtimali olduğunu kaydederek, Provokasyona gelmeyin uyarısında bulundu. Bu arada İstanbulda meydana gelen cami yangınları Ankaraya da sıçradı. Önceki gün Elmadağın Lalahan beldesinde, İstasyon Mahallesi Merkez Camine molotofkokteyli atıldı. Çevre sakinleri yangının meydana geldiği saatlerde, Hrant Dink cinayeti sanığı Ogün Samast gibi beyaz bere takan bir kişiyi cami yakınlarında gördüklerini söyledi.
İktidar göreve!
İnanç merkezlerine yapılan saldırılara tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKAD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, inanç merkezlerine yapılan saldırıları kınadı. Cami, Kilise, Sinegog fark etmez. İnsanların inançlarını yaşadığı mekanların ne amaçla olursu olsun saldırılara maruz kalması üzücü diyen Gümüş, bu saldırıların provakasyon olması ihtimalini düşünmek istemediğini vurguladı. Toplumda kaygı ve kuşku uyandıracak girişimler varsa kaynağı Çorumda Maraşta Sivasta katliamların arkasındaki karanlık güçlerdir. Bu tür saldırılara izin verilmemeli şeklinde konuşan Gümüş, faillerin yakalanarak cezalandırılmasını istedi. Basında yer alan yangınlar cem evlerine sıçrayabilir haberlerine de değinen Gümüş, Cem evlerine yönelik her hangi bir saldırıyı Alevi toplumuna yapılmış sayacaklarını kaydetti. Emniyetin yakılan camilerin Alevilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde olduğuna dair açıklamalarını da talihsiz bir açıklama olarak değerlendiren Gümüş, Bunlar kesinlikle doğru değil. Aleviler yüzyıllarca başka inançlara saygı duyarak yaşadı. Siyasi iktidarı bu konuda göreve çağırıyoruz
Önlem alınmalı
Mazlumder Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Küçük, cami yakmaları ile provokasyon yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Tamamen gündemi değiştirmeye yönelik eylemler olduğunu belirten Küçük, güvenlik tedbirleri alınarak olaylar büyümeden önüne geçilmesini istedi. Küçük, Türkiye farklı etnik grupların bir arada yaşadığı fitillenmeye hazır bir toplumdur. Eylemlerin amacına ulaşmasına meyil verilmemelidir dedi.
Haklar ihlal edilmemeli
Olayların bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydeden İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise İstanbul Emniyet Müdürlüğünü görevi yerine getirmeye çağırdı. Farklı mezheplerin haklarının ihlal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Türkdoğan, Bu ülke bu halk aynı acıları daha önce yaşadı. Camilerinizi, havralarınızı yakıyorlar diyerek insanları birbirine düşürdüler. Artık belli bir birikimiz var. Bu tür oyunlara gelmemeliyizdiye konuştu.
Bu oyuna gelmeyelim
Türkiye üzerinde yıllardır çeşitli oyunlar oynandığını belirten Karacaahmet Sultan Dergahı Cemevi Genel Başkanı Muharrem Ercan da geçmişte benzer senaryoların Maraş, Çorum ve Sivasta da yaşandığını hatırlattı. Türkiyede uzun süredir Türk-Kürt çatışması çıkarmaya çalışan güçlerin bu kez de Alevi- Sünni kavgası çıkarmak için uğraştığına dikkat çeken Ercan, Bunu yapan insan olamaz. Ne Alevi olabilir, ne de Sünni olabilir. Bunu yapanlar tamamen dış güçler tarafından yönlendirilmiş kişilerdir. Türkiyenin üzerine oynanan oyunlarda provokatörlük yapanlardır. Ben bir Alevi dedesi olarak tüm Alevi hatta tüm İslam âlemine sesleniyorum ve rica ediyorum diye konuştu.
Caferiler de İstanbulda ard arda yaşanan cami yangınları karşısında halkı provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı. Türkiyede yeni bir Alevi-Sünni çatışması oluşturmaya çalışan dış güçler olabileceğini vurgulayan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Bu oyuna gelmeyelim çağrısında bulundu. Türkiyeden biten sağ-sol çatışmasının yerine etnik çatışmaların çıkmasını arzulayanların boş durmadığına dikkat çeken Özgündüz, Bir etnik çatışmayı zinde tutmak isteyen emperyalistler mezhebi çatışma çıkarmayı planlıyorlar. Muhtemelen camiye molotof atan eller cem evlerinde saldırıcak. O yüzden her dinden, her mezhepten vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Bu gemide hep birlikte yaşıyoruz. Bu gemiyi batırmak kimseye yarar getirmez dedi.
Yanan camiler
Kadıköy İçerenköy İnönü Mahallesi Kayışdağı Caddesindeki Medine Mescidi, İçeren Köy Dudullu-Bostancı yolundaki Küçükbakkalköy Merkez Camii, Sancaktepedeki Veysel Karani Camii, Ümraniye Yukarı Dudullu Mahallesi İnönü Caddesi Kemerdere Sokaktaki Hacı Mehmet Şahsuvaroğlu Camii, Aydınevler Mahallesi Sancak Sokakta bulunan Mavi Evler Camii, Sancaktepedeki Veysel Karani Camii ve Hacı Akif Demirci Camii, Kadıköy İnönü Mahallesinde bulunan Medine Mescidi, Küçükbakkalköy Merkez Camii, Pendik Dolayoba Ulu Camii, Pendik Dolayoba Süleymaniye Camii, Ankara Elmadağın Lalahan beldesi İstasyon Mahallesi Merkez Camii, Kadıköy Acıbademde Ahmet Türk Camii.
Evrensel'i Takip Et