20 Aralık 2008 00:00

Gazze’de ateş yeniden alevlendi

İsrail ile Filistinli örgütler arasında altı ay önce ilan edilen ateşkes, önceki gün sona erdi.

Paylaş

İsrail ile Filistinli örgütler arasında altı ay önce ilan edilen ateşkes, önceki gün sona erdi. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kasım Tugayları, altı aylık ateşkesin resmen sona erdiğini ve yenilenmeyeceğini açıkladı.
Ateşkesin sona erdirilmesi ardından İsrail, Gazze Şeridi’nden atılan iki roketin ülkenin güney kesimine isabet ettiğini, ancak olayda yaralanan olmadığını bildirdi. Son haftalarda çeşitli hava saldırıları ve roket atışları yüzünden, taraflar arasındaki ateşkes fiilen bozulmuş durumdaydı.
Hamas: İsrail sözünü tutmadı
Ateşkesi yenilemeyeceğini ilan eden Hamas, bu harekete gerekçe olarak İsrail’in Gazze’deki ablukayı kaldıracağı yönündeki sözünü tutmamasını gösterdi. İsrail ise böyle bir taahhüt vermediğini iddia ediyor. Mısır’ın arabuluculuğuyla başlatılan ateşkesin sona ermesinde, her iki taraf da birbirlerini sorumlu tutuyor.
İsrail’le, başta Hamas olmak üzere Filistinli gruplar arasındaki ateşkesin 19 Aralık’ta sona ereceğinin zaten beklendiğini söyleyen Hamas yetkilisi Ayman Taha, “Siyonist düşman üzerine düşen sorumlulukları yerine getirip, baskıları sona erdirmedi, ablukasını kaldırmadı ve geçiş noktalarını açmadı ve Batı Şeria’ya barış getirmedi” diye konuştu.
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor ise ateşkesi bozanın Filistinli militanlar olduğunu öne sürdü.
Bir Filistinli öldürülmüştü
Ateşkesin sona ermesinden birkaç gün önce yaşanan en son şiddet olaylarında, İsrail ordusunun açtığı ateş sonucunda Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bir Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrailliler bu saldırının, günün erken saatlerinde İsrail’in güneyine yapılan roket saldırılarına misilleme olduğunu söylemişti.
İsrailliler, ateşkesin, Hamas tarafından iki yıl önce kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına imkan tanıyabileceğini hesaplıyorlardı. Hamas ise, ateşkes sayesinde İsrail ve Mısır tarafından uygulanan ablukadan bir nefes alabilmeyi umuyordu.
Ateşkese arabuluculuk yapan Mısır, bu sayede Hamas ile Batı Şeria’da kontrolü elinde tutan rakibi El Fetih arasındaki ayrışmayı bir düzeyde gidermeyi bekliyordu. Ateşkesin bozulmasıyla bu kesimlerin hiçbiri istediklerini elde edememiş oldu.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan raporda ise, İsrail’in sınır geçişlerini kapatarak yardımların ulaşmasını engellemeye devam etmesi halinde, Gazze’nin bir insani yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunulmuştu. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Başkanı Karen Ebuzeyd, Gazze’nin mal girişlerine kapatılmasının insani bedelinin, 8 yıl önceki Filistin intifadasının ilk günlerinden beri en ağır duruma geldiğini söylemiş, bu durumun sürmesi halinde bir yıkım, felaket olacağını ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)

İsrail’den suikast hazırlığı

İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesinin haberine göre, İsrailli askeri kaynaklar, Arap ülkelerinin ateşkesi reddetmeleri halinde Hamas liderlerine suikastler yapılmasını kendilerine teklif ettiklerini iddia ettiler.
Haberde, isimleri açıklanmayan Arap ülkelerinin ateşkesin uzatılmasını kabul etmemeleri halinde Hamas liderlerinin öldürülmesi için yasa dışı tedbirlerin alınması konusunda yeşil ışık yaktıkları ileri sürüldü. İsrailli Gazeteciler Ben Kesbit ve Amir Raybot tarafından kaleme alınan haberde, bazı Arap devlet başkanlarının İsrail hükümetine gizli mektuplar yazdıkları ifade edilerek bugüne kadar Gazze’ye büyük bir askeri operasyon yapılmamasının başlıca sebeplerinden birinin hazırlanmakta olan suikast planları olduğu iddia edildi.
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’a bir suçlama daha

SONRAKİ HABER

Sincan OSB ve kriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...