20 Aralık 2008 00:00

Pakistan’a bir suçlama daha

Pakistan İstihbarat Teşkilatı’nın (ISI), Taliban’ı destekleyen gruplarla birlikte çalıştığı ve Afganistan’da ABD askerlerini öldürdüğü ileri sürüldü.

Paylaş

Pakistan İstihbarat Teşkilatı’nın (ISI), Taliban’ı destekleyen gruplarla birlikte çalıştığı ve Afganistan’da ABD askerlerini öldürdüğü ileri sürüldü. İran devlet televizyonu Press TV’nin haberine göre 43 sayfalık bir ABD raporunda, “Pakistan iç istihbarat servisi ISI, koalisyon kuvvetlerinin Afganistan’da başarı kazanacağını düşünmüyor ve etkinliğini artırmak için militan grupları kullanıyor” denildi. Pakistan Politikası Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda, Afganistan hükümetinin ISI’nın Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye suikast düzenlemeye çalışan elemanları desteklediği suçlamasına yer verildi ve 7 Temmuz’da Kabil’deki Hindistan Büyükelçiliği’ne karşı yapılan bombalı saldırıda da ISI’nın rolü olduğu iddia edildi. Raporda, Pakistan’ın ABD’de yeni başkan seçilen Barack Obama’nın en büyük kabusu olabileceği de ileri sürüldü.
Sovyetler’e karşı CIA kullanmıştı
Bugün Pakistan tarafından Hindistan ve ABD’ye karşı kullanıldığı iddia edilen Leşker-i Tayyibe gibi örgütler Afganistan’ı işgal eden Sovyet kuvvetlerine karşı CIA tarafından desteklenmişti. Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari, ABD ve Batılı müttefiklerinin, Sovyetler Birliği’nin bölgedeki etkinliğini kırmak amacıyla aşırılığı bir araç olarak kullandıklarını söyledi. The New York Times’da yayınlanan makalesinde Asif Ali Zerdari, “Batı, süper gücün imhası için en fanatik aşırıları güçlendirerek, Afganistan’da Sovyetler Birliği’ne karşı dini kullanmaya çalıştı” hatırlatmasında bulundu.
Bu arada, İngilizce yayınlanan Pakistan gazetesi Frontier Post’ta çıkan başyazıda, “Hindistanlılar, Amerikalılarla ve bir dereceye kadar İngilizlerle ortaklık halindeler. Hindistanlılar bu ortaklıkla Pakistan’ın başlıca istihbarat ajansı olan ISI’yı hedef alıyorlar. Şüphesiz başlıca amaçları, Pakistan ordusunun un ufak edilmesi. Ancak öncelikli amaçları ISI’yı engellemek, çünkü ISI Pakistan savunma yapısının ön cephesinde bulunuyor” denildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Iraklı gazeteciye aile desteği

SONRAKİ HABER

Gazze’de ateş yeniden alevlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa