21 Aralık 2008 00:00

Çatı partisi toplantısı başladı

Parti programının emekçilerin; Kürtlerin, kadınların, gençlerin taleplerini sahiplenmesi gerektiği vurgulandı

Paylaş

Yaklaşık bir buçuk yıldır çalışmaları yürütülen “çatı partisi” tartışmaları, Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu’nda yapılan toplantı ile somutlaşacak.
Türkiye’nin temel meselelerine yönelik demokratik ve barışçıl çözümler geliştirmek için ortak noktalarda birbirine yakın kesimleri bir araya getirerek alternatif yaratmak amacıyla yürütülen çalışma sonucu 10 kişilik çağrıcı grup oluşturulmuştu. Ayhan Bilgen, Cengiz Güleç, Aydın Çubukçu, Şebnem Korur Fincancı, Zeynep Tanbay, Sennur Sezer, Veysi Sarısözen, Murat Çelikkan ve Nazan Üstündağ’dan oluşan çağrıcı grup, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütü, meslek grupları ve insan hakları kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve gazetecilerden oluşan 200’ü aşkın kişiye davetiye göndermişti. Dün başlayan ve bugün de basına kapalı olarak devam edecek toplantının ardından sonuç bildirgesinin yayınlanması bekleniyor.
Bilgi Üniversitesi’nde dün yapılan toplantıya EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DTP Eş Başkanı Emine Ayna, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Aydın Çubukçu, Mustafa Sarıkaya, Şamil Altan, Sevim Belli, Mahir Sayın, Ayhan Bilgen, Veysi Sarısözen, Gençay Gürsoy, Hakan Tahmaz, Murat Çelikkan, Osman Kavala, Cengiz Güleç, Hakan Öztürk, Sevgi Güral, Ayşe Batumlu, Nursel Aydoğan, Gülay Calap, Ertuğrul Kürkçü, Yavuz Önen, Tarık Ziya Ekinci, Engin Cinmen, Aysel Tuğluk, Hamit Geylani, Ali Rıza Yurtsever, Nuray Sancar, Sibel Özbudun, Temel Demirer’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 210 kişi katıldı. Toplantı, Girişim Grubu adına Cengiz Güleç’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
Güleç: Aydınlar artık daha sorumlu davranmalı
Ezilen tüm kitlelerin; kadınların, cinsiyet tercihlerinden dolayı ayrım görenlerin, tüm emekçilerin uğradığı haksızlıkların artık akıl almaz boyutlara ulaştığına vurgu yapan Güleç, “Bu ülkede çatı partisi tüm bu çevrelerin talepleri kapsayacak bir program ortaya koymalı. Buna bir süredir büyük bir emek veriliyor bu çalışmaya, bu çaba ölü doğmayacaktır” dedi.
Çatı partisinin kuracağımız ideal bir şekilde siyasete müdahale edeceğini edebilmesi için yeni bir dil ahlakı benimsemesi gerektiğini söyleyen Güleç, düzen partilerindeki lider sultalığını eleştirdi. Güleç, bağımsız aydınları artık sorumlu davranmaya çağırarak, siyasete karışmama hallerinin değiştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Toplantıda ağırlıklı, çatı partisinin nasıl bir parti olması gerektiği tartışıldığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, bir an önce bir program çıkartılması ve adım atılması gerektiğii konuşuldu. Tüm ezilenleri kucaklayacak bir Türkiye partisi olmanın önemine dikkat çekilen konuşmalarda, bu yapıldığında halkın yüzde 90’ınını birleştirmenin uzağında olmayan bir sinerjinin yaratılabileceği belirtildi.
Çatı Partisi toplantısında Türkiye toplumunu adeta donduran statükocu düzenin karşısında mücadele edecek bir siyasi duruşa ihtiyaç olduğu dile getirilirken, HEP’in deneyimlerinden, hata ve doğrularından yararlanılması gerektiği, önemli demokrasi sorunlarının ‘sosyalizmden sonraya’ bırakma ve ‘en doğrusunu ben bilirim’ yaklaşımlarından uzak durulması gerektiğini de altı çizilen önemli konular oldu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Aleviler Maraş için meydana iniyor

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...