21 Aralık 2008 00:00

Aleviler Maraş için meydana iniyor

Alevi örgütleri, kasım ayı içerisinde yaptıkları “Büyük Alevi Mitingi”nin ardından, bu kez Maraş olaylarının yıl dönümünde alanlara iniyor.

Paylaş

Alevi örgütleri, kasım ayı içerisinde yaptıkları “Büyük Alevi Mitingi”nin ardından, bu kez Maraş olaylarının yıl dönümünde alanlara iniyor.
Aleviler, bugün Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda olacak. Miting saat 13.00’de başlayacak. ANKA’ ya konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan kurtuldular ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp beraat ettirildiler. Çünkü, Maraş katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası katliamcıların önce izole edilmesi, sonra bu izolasyon yardımı ile suçsuz ilan edilmesiydi” dedi.
Gümüş, Maraş olaylarında amacın 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak olduğuna da dikkat çekerek, “Böyle büyük ölçekli bir senaryonun devletin derin güçlerinden icazet alınmadan yapılması mümkün değildi. Zaten katliamda baş aktörün derin devlet olduğu yıllar sonra Bülent Ecevit’in çekmecesinden çıkan bilgi notunda ortaya çıktı.Sİvas Madımak Katliamı’ndan 15 yıl önce Sivas’ta ve Çorum’da idi. Zira bu anlayışın var olma sebebi, yaşamsal dayanakları ve hizmet amacı karakteristiğini ayan beyan ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Toplumsal yüzleşme ihtiyacı
Maraş olaylarıyla toplum olarak henüz yüzleşmediklerini ifade eden Gümüş, şöyle devam etti: “19 Aralık 1978’de Maraş’ta başlayan ve 26 Aralık’a kadar civar köy ve kasabalara da yayılarak süren; yüzlerce insanın öldürüldüğü, binlerce insanın yaralandığı, binlerce ev ve iş yerinin yakılıp yıkıldığı o gerici-faşist katliamın sonunda, hakkında dava açılan 804 sanığın yarıya yakını daha ilk duruşmalarda serbest bırakıldı. Maraş ve benzeri katliamların dosyalarının yeniden açılması, yargılanmaların doğru dürüst yapılması, yapanın yaptığının yanına kâr kalmaması ve bu tür katliamların her yönüyle aydınlanması her şeyden önce bir insanlık görevidir. Geçmişteki böylesi katliamların ve cinayetlerin bütün faillerinin adalet önüne çıkarılması, gelecekteki muhtemel benzeri katliamları önlemenin de en gerçekçi yolu olsa gerek. Maraş ve benzeri katliamlarla kaybettiği insanlığını, bu topraklara iade etmenin bir başka yolu var mı? Geçmişimizi Maraş katliamı ve benzeri kirlerden arındırmak aslında gerçek bir vatan borcudur da. Adalet ve adil toplum için, özgürlük ve demokrasi için Maraş katliamının kamuoyunun gündeminde tutmayı tarihi bir sorumluluğu olarak görüyoruz.” (Ankara/ANKA)

Torbalı’da Maraş katliamı kınandı

Torbalı’da Alevi Bektaşi Derneği Yönetim Kurulu öncülüğünde Maraş olaylarının yıldönümü nedeniyle yürüyüş yapıldı. Belediye Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından konuşan Dernek Başkanı Engin Türkdoğan, katliamda rol alan başta Ökkeş Kenger olmak üzere diğer tertipleyicilerin ceza almadıkları gibi bir dönem Milletvekili yapılarak ödüllendirildiklerini hatırlattı. “Buradan cezalandırılmayan bu suça ortak olan katillerin yakalanıp cezalandırılmasına ve vicdanımız halen kanamaya devam etmektedir” diyen Türkdoğan, Maraş’tan sonra Çorum, Sivas, Malatya ve Erzincan katliamları yapıldığını söyledi. Eyleme, çeşitli siyasi partilerin ve sendikaların temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

CHP’de kurultay günü

SONRAKİ HABER

Çatı partisi toplantısı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...