22 Aralık 2008 00:00

İran hava savunmasını Rusya’dan alacak

İran yönetimi, Rusya’dan yeni bir hava savunma sistemi aldığını doğruladı.

Paylaş

İran yönetimi, Rusya’dan yeni bir hava savunma sistemi aldığını doğruladı. İran Parlamentosu güvenlik komisyonu başkanı İsmail Kevseri, Rusya ile yıllar süren görüşmelerin ardından anlaşmaya vardıklarını söyledi. Kevseri, IRNA’da yer alan açıklamasında Rusya ile SA20 olarak da bilinen S300 sisteminin gelecekte teslimatının yapılması konusunda anlaştıklarını belirtti. İranlı yetkili, alınan sistemin ülkenin hava sahasını koruma kabiliyetini artıracağını vurguladı. ABD ve İsrail’in endişelerine rağmen, Rusya’nın İran ile sadece nükleer alanda değil askeri alanda da ilişkileri bulunuyor. ABD ve İsrail, İran’ın nükleer faaliyetlerinin silah amaçlı olduğunu öne sürerken, İran ise barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.
Lübnan’a da silah satıyor
Rusya’nın İran’ın yanı sıra Lübnan’a yaptığı askeri satışların da İsrail’i rahatsız ettiği belirtiliyor. Rusya, Beyrut yönetimine silah satma konusunda ABD ile yarış yaparken, İsrail’in ise silahların Hizbullah’ın eline geçeceğini savunarak satışları önlemeye çalıştığı ancak başarılı olamadığı kaydediliyor.
İsrail’in girişimleri yetersiz
İsrail istihbarat örgütü MOSSAD’a yakınlığıyla bilinen DEBKA internet sitesi, güvenlik kaynaklarına dayanarak sitesinde yer verdiği makalede İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilead’ın, 19 Aralık’ta Moskova’ya gittiğini belirtmişti. Ancak sitede, girişimleri yetersiz olan Gilead’ın, sadece “gelişmiş Rus S-300 hava sistemlerinin nükleer tesislerini koruması için İran’a, MİG-29 savaş jetlerinin de Lübnan’a trenle gönderilişini” izlediği yazılmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’a 30 bin ABD askeri daha gidecek

SONRAKİ HABER

Komşuda ateş sönmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...