22 Aralık 2008 00:00

Graniser işçileri mücadelede kararlı

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyette olan Graniser Granit ve Seramik Sanayi işçileri, patronun kriz gerekçesiyle gündeme getireceği saldırıları kabul etmiyor.

Paylaş

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyette olan Graniser Granit ve Seramik Sanayi işçileri, patronun kriz gerekçesiyle gündeme getireceği saldırıları kabul etmiyor. “Krizi yaratan bizler değiliz” diyen işçiler, her ne sebeple olursa işten atmalara ve ücretsiz izinlere direnmekte kararlı.
Graniser Yönetim Kurulu, yaklaşık bin işçinin çalıştığı fabrikada 28 Kasım’dan 5 Ocak’a kadar üretimi durdurmuştu. Bununla yetinmeyen Graniser patronları, önceki gün yeni kararlar almak üzere toplantı yaptılar. Çimse-İş üyesi işçiler de taleplerini dile getirmek için aynı saatte fabrikada kurulan mücadele komitesinin çağrısıyla alana çıktılar. Tahirün Caddesi TEKEL önünde toplanan işçiler, Graniser patronlarına seslenerek dayatmaları kabul etmeyeceklerini bildirdiler.
Krizi işçiler çıkarmadı
Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen eylemde komite adına konuşan İşyeri Baştemsilcisi Hakan Bahadır, kriz gerekçesiyle fabrikaların kapatılıp binlerce işçinin işten atıldığını ya da ücretsiz izne çıkarıldığını kaydetti. Bahadır, “Yeni bir ücretsiz izne, işten çıkarmalara, ekonomik krizin faturasının bizlere çıkarılmak istenmesine tüm gücümüzle karşı çıkacağız” diye konuştu.
İşçilerin, emekçilerin evlerine ekmek götüremez hale geldikleri dile getiren Bahadır, şöyle devam etti: “Doğal gaza, elektriğe zamları işçiler mi yaptı? Borsaları, dövizleri işçiler mi etkiledi? Ekonomik krizi işçiler mi çıkardı? Krizi biz yaratmadık ve faturasını da ödemeyeceğiz.”
İşçilerin talepleri
Bahadır, Graniser işçilerinin ücretsiz izin uygulamasının kaldırılması, iş güvencesi hakkının eksiksiz olarak kabul edilmesi, işten çıkarmaların yasaklanması, ücretsiz izinli günlerin sigorta primlerinin yatırılması ve ücretlerin sözleşmede belirlenen tarihte yatırılmasını talep ettiğini kaydetti. Bahadır, Akhisarlılara da şu çağrıyı yaptı: “Bizlerin talepleri sadece işçileri değil, tüm Akhisarlıları da yakından etkilemektedir. Bu yüzden 5 Ocak’ta işbaşı yapmaya gittiğimizde daha fazla güce, daha fazla birliğe ve daha fazla beraberliğe ihtiyacımız var. Biliyoruz ki, birlikte mücadele ettiğimizde aşamayacağımız engel yoktur.”
“İşten atmalar yasaklansın”, “Krizin yükü patronlara”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” ve “İşsiz kalmak istemiyoruz” sloganlarının atıldığı basın açıklamasına, Tek Gıda-İş Sendikası ile EMEP de katılarak destek verdiler. (Akhisar/EVRENSEL)

Komite kurdular

Bine yakın işçinin çalıştığı fabrikada işçiler, kriz bahane edilerek 28 Kasım’da ücretsiz izne çıkarılmış, üretime 5 Ocak’ta geçileceği açıklanmıştı. Ancak Graniser Yönetim Kurulu’nun, fabrikanın 5 Ocak’ta tekrar üretime geçip-geçmeyeceği, bölüm kapatma ya da işçi çıkışı yapılıp yapılmayacağını görüşmek üzere yeni bir değerlendirme toplantısı yapma kararı alması, işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. İşçiler, bu gelişmeler üzerine tüm bölümlerden işçilerin içinde yer aldığı bir mücadele komitesi oluşturdular.
ÖNCEKİ HABER

Dostel işçileri direniyor

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa