23 Aralık 2008 00:00

İsrail’den Birleşmiş Milletler’e operasyon mektubu

İsrail yönetimi, Hamas ile ateşkesin sona ermesinin ardından artan roket saldırını önlemek için Gazze’ye düzenleyeceği operasyona diplomatik zemin arıyor

Paylaş

İsrail yönetimi, Hamas ile ateşkesin sona ermesinin ardından artan roket saldırını önlemek için Gazze’ye düzenleyeceği operasyona diplomatik zemin arıyor. Olası bir geniş operasyonda uluslararası tepkilerden çekinen İsrail yönetimi, uluslararası destek kazanmak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bir mektup gönderdi. İsrail’in BM Elçisi Gabriela Shalev tarafından iletilen mektupta İsrail devletinin Filistin tarafından fırlatılan roketlere cevap vereceği belirtildi.
BM’ye bir mektup gönderildiğini açıklayan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, “Dünya, İsrail’in güneyindeki durumun kabul edilemez olduğunu anlamalı” dedi. Palmor, bölgede yüzlerce İsraillinin roket saldırılarına maruz kaldığını savundu. İsrailli sözcü, “Kollarımız bağlı duramayız. Ya uluslararası kamuoyu müdahale eder ya da biz hareket etmek zorunda kalırız” dedi.
Öte yandan iktidardaki Kadima Partisi’nin Lideri ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin de İsrailli büyükelçilere “İsrail’in, gerekli olması halinde vatandaşlarını korumak askeri bir cevap vermeye tereddüt etmeyeceğini” vurgulamalarını istedi.
Hamas’tan hem ateşkes hem saldırı açıklaması
Hamas, kendileri ve diğer Filistinli silahlı grupların İsrail’e yönelik füze saldırılarını 24 saatliğine durdurduğunu bildirdi. Hamas liderlerinden Eymen Taha, Mısırlı arabulucunun ricası üzerine pazar gecesi gece kısa süreli ateşkesi uygulamaya başladıklarını belirterek, Gazze’ye yönelik tüm askeri saldırılarını kesmesi ve ambargoyu kaldırması durumunda İsrail ile uzun süreli ateşkesi düşünebileceklerini söyledi.
Taha, sorunun her zaman İsrail tarafından kaynaklandığını göstermek ve Mısırlı arabulucuya bir şans daha vermek için Hamas ve diğer grupların kısa süreli ateşkesi kabul ettiğini ifade etti. Ancak Mısır Dışişleri Bakanlığı, Taha’nın açıklamalarının bütünüyle doğru olmadığını belirtirken, İsrail Dışişleri Bakanlığı da Taha’nın açıklamalarıyla ilgili kendilerine bilgi gelmediğini kaydetti.
Öte yandan Hamas roket saldırılarını durdurmak için Gazze’ye operasyon düzenlemeyi değerlendiren İsrail’e “intihar saldırısı düzenleme” tehdidinde bulundu. Hamas, İsrail’in Gazze’ye operasyon gerçekleştirmesi halinde kendilerini intihar saldırısı da dahil birçok yolla koruyacaklarını bildirdi.
İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes, geçtiğimiz cuma günü sona ermişti. Ateşkesin ardından İsrail Gazze’ye hava operasyonları gerçekleştirirken, Gazze’den de İsrail tarafına roket saldırıları düzenlenmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AKP’li Çamuroğlu açılımı genişletti

SONRAKİ HABER

Zeydi 31 Aralık’ta mahkemeye çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...