24 Aralık 2008 00:00

Gine’de askeri darbe

Batı Afrika ülkelerinden Gine’de ordu, Devlet Başkanı Lansana Conte’nin ölümünden sonra, anayasayı askıya aldığını ve hükümeti feshettiğini açıkladı

Paylaş

Batı Afrika ülkelerinden Gine’de ordu, Devlet Başkanı Lansana Conte’nin ölümünden sonra, anayasayı askıya aldığını ve hükümeti feshettiğini açıkladı. Yüzbaşı Dadis Camara, radyodan yayımlanan açıklamasında, hükümetin görevini askerler ve sivil liderlerden oluşacak “Danışma Konseyi”nin üstleneceğini duyurdu.
Tüm siyasi ve sendikal faaliyetlerin yasaklandığı belirtilen açıklamada, devlet kurumlarının ülkenin karşı karşıya olduğu krize çözüm üretecek durumda olmadığı savunuldu. Camara, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Gine’nin çaresiz bir durumda olduğunu belirterek, ekonominin düzeltilmesi ve yolsuzlukla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Meclis Başkanı: Darbe yok
Gine Meclis Başkanı Aboubacar Sompare ise, darbe olmadığını ancak bir girişim olduğunu savundu. Fransa 24 televizyonuna Gine’nin başkenti Conakry’den bağlanan Sompare, “Darbe girişimi var. Bütün askerlerin bu girişimin arkasında olduğunu sanmıyorum. Bir grup.” dedi. Ancak görgü şahitleri, 3 tankın ve onlarca askerin cumhurbaşkanlığı yerleşkesine doğru ilerlediğini söyledi. Bu yerleşkede başbakanlık konutu da bulunuyor.
1984’ten bu yana ülkeyi yöneten 74 yaşındaki Lansana Conte’nin nasıl öldüğü ise bilinmiyor. Gine Başbakanı Ahmed Suare, Conte’nin ölümünün ardından sükunet çağrısında bulunmuş ve 40 günlük yas ilan edildiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Tes-İş’in trilyonları kayıp

SONRAKİ HABER

Umut korkuya dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...