25 Aralık 2008 00:00

Maraş’ın sorumluları açıklansın

KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, ortak bir basın açıklaması düzenleyerek Maraş katliamının sorumlularının açıklanmasını istedi.

Paylaş

KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, ortak bir basın açıklaması düzenleyerek Maraş katliamının sorumlularının açıklanmasını istedi.
Konak Kemeraltı Girişi’nde yapılan açıklamada konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, ülke tarihinin karanlık sayfalarından biri olan Maraş katliamının birçok bilinmezlikleriyle tarihin karanlık sayfaları arasında yerini korumaya devam ettiğini belirtti. Resmi verilere göre yaşamını yitirenlerin 105, resmi olmayan verilere göre ise bu sayının 500’den az olmadığını ifade eden Sağlam, kayıtlara ‘Alevi-Sünni çatışması’ olarak geçen, gerçekte ise ‘derin devlet’ kökenli oluşumlarla ülkücü çetelerin ortak düzenlediği Maraş katliamında olduğu gibi bugüne kadar yaşanan birçok katliamla yüzleşilmediğini belirtti.
“Bu tür katliamların arkasında Susurluk, Şemdinli, Ergenekon ya da adına ne derseniz deyin ABD ve yerli iş birlikçilerinin kanlı elleri vardır” diyen Sağlam, bu ülkenin işçileri, emekçileri, aydınları olarak bu karanlık katliam tarihi ile sorumlularını yüzleştirmek gerektiğini belirtti. Sağlam, Maraş katliamının arkasında bıraktığı soruların cevaplanarak arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Burhaniye’de de lanetlendi
Burhaniye Cumhuriyet Meydanı’nda, Alevi Bektaşi Derneği önderliğinde sendikalar, siyasi partiler ve derneklerin katılımıyla, Maraş katliamı lanetlendi.
Yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açıklamada, “Dün Maraş’ta,bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek”, sloganları atıldı.
Yapılan açıklamada; Maraş katliamının 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırladığı, katliam sanıklarının daha sonra milletvekili yapıldığı söylendi. Katliamların faillerinin geçmiş ve şu anki tüm hükümetlerce korunduğu belirtilerek, bir daha yaşanmaması için birleşerek aydınlık Türkiye’nin yaratılması gerektiği açıklandı.
Açıklamaya EMEP, ÖDP, DTP, DSP, TKP, CHP, SHP ile Eğitim Sen, Eğitim-İş, ADD, ÇYDD, Doğu Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği katıldı. (HABER MERKEZİ)

‘Hak ihlalleri devam ediyor’
İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla Maraş katliamının sorumlularının açığa çıkarılarak yargılanmasını istedi. İHD Ankara Şubesi Saymanı Adile Erkan tarafından yapılan açıklamada, Maraş katliamıyla gerçekleştirilmek istenen her şeyin 12 Eylül askeri cuntası eliyle hayata geçirildiğini söyledi. Yüz binlerce insanın işkence gördüğünü ve tutuklandığını belirten Erkan, ülkenin bugün de ‘insan hakları ihlalleri cenneti’ olmaya devam ettiğini kaydetti. Aynı yerde 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği ve 78’liler Girişimi de bir basın açıklaması yaparak, katliamlar ve darbelerle işletilen rejim karşısında ortak mücadele çağrısında bulundular.
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

Sermayenin dini imanı ve vatanı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa