28 Aralık 2008 00:00

‘Setler Tuzla olmasın’

Televizyon ve sinema sektöründe çalışanlar, dün saat 13:30’da Taksim’deki Erol Dernek Sokak’ta toplanıp, tramvay durağına yürüyüşe geçerek burada bir basın açıklaması yaptılar.

Paylaş

Televizyon ve sinema sektöründe çalışanlar, dün saat 13:30’da Taksim’deki Erol Dernek Sokak’ta toplanıp, tramvay durağına yürüyüşe geçerek burada bir basın açıklaması yaptılar.
Sinema Emekçileri Sendikası (Sine –Sen)’in düzenlediği eylemde, Star TV’de yayınlanan ‘Sonbahar’ adlı dizi filmde kostüm yardımcıları olarak çalışan ve geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden Zehra Sezgin ve Tülin Ergeldi de anıldı. Eylem, katılımcıların Erol Dernek Sokak’ta toplanmalarıyla başladı. Burada görüştüğümüz Sine- Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin, dizi ve sinema emekçilerinin içinde bulundukları çalışma koşullarının gayri insani olduğunu belirterek yaşanan ve iki televizyon emekçisinin ölümüyle sonuçlanan bu son kazanın da, bu zorlu koşullarından kaynaklandığını belirtti. Yıllardan beri Sine – Sen olarak bu olumsuz ve ağır koşullara dikkat çekmek istediklerini söyleyen Çetin, sinema ve televizyon sektörünün maalesef konuya çok duyarsız olduğunu kaydetti. “Çalıştıkları ‘Sonbahar’ dizi setinden gece evlerine dönerken geçirdikleri trafik kazası sonucu yaşamlarını yitiren iki emekçi arkadaşımız, Tülay Ergildi ve Zehra Sezgin’i toprağa verdik. Yaşanan basit bir trafik kazası değildir. Yapımcıların kâr hırsı nedeniyle günde 20 saate kadar çalışan emekçilerin yorgunluktan dolayı başlarına gelen bir felakettir” diyen Çetin, bütün sinema ve televizyon emekçilerinin sendikalarına gelip örgütlenmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Eylem öncesi konuştuğumuz bir diğer isimde ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Mustafa Alabora’ydı. Çok üzgün olduğunu belirten Alabora yıllardır bu sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çektiklerini ama yapımcıların kâr hırsının sorunu iyice derinleştirdiğini belirtti.
Yıllardır süregelen böylesi olumsuzlukların nedenlerinin daha fazla kâr etmek, sorumlularının ise yapımcılar olduğunu kaydeden Alabora soruna duyarsız kalan sinema oyuncusu arkadaşlarını da eleştirdiğini ifade etti. ‘Binbir Gece” adlı dizi filmin çalışanlarının işlerini bırakıp eyleme katılmasıyla Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçen sinema ve televizyon çalışanları ve oyuncuları Tramvay Durağı’nda bir basın açıklaması yaptı. Mustafa Alabora okuduğu basın açıklamasında iki televizyon emekçisinin ölümüne yol açan kaza için “Gold Film Sahibi Faruk Turgut’un ‘abuk sabuk bir kaza’ sözüne biz de katılıyoruz. Abuk sabuk çalışma saatleri, abuk sabuk ücretler , abuk sabuk ekip yönetimi, abuk sabuk yayın süreleri sonunda , beklenmesi gereken de gerçekten ‘abuk sabuk kazalardır” dedi. “Sinema emekçileri kâr hırsı uğruna hayatlarından oluyor!” diyen Alabora 90 dakikalık dizileri bir haftada yetiştirebilmek için, sigortasızlığa rağmen iş kaybetme korkusuyla sessiz kalan ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan uzun çalışma saatlerinde çılgınca koşuşturan sektör çalışanları olarak, bu ve benzeri kazaların koşullar değişmedikçe devam edeceğini belirtti. Mustafa Alabora’nın konuşmasının ardından eyleme katılanlar “Setler Tuzla Olmasın” sloganıyla etkinliklerine son verdiler. (İstanbul/EVRENSEL)
Nihat İlbeyoğlu
ÖNCEKİ HABER

Anarşist, polis kurşunuyla ölenler için sahnede

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...