28 Aralık 2008 00:00

Anarşist, polis kurşunuyla ölenler için sahnede

Nobel ödüllü İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun ülkemizde birçok kez sahnelenen Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü adlı oyunu, 4 Ocak 2009 Pazar günü Haldun Dormen Sahnesinde olacak.

Paylaş

Nobel ödüllü İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun ülkemizde birçok kez sahnelenen Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü adlı oyunu, 4 Ocak 2009 Pazar günü Haldun Dormen Sahnesinde olacak. Farklı gruplar tarafından daha önce de oynanan oyun, Tiyatro İmge tarafından güncel olaylarla bağlantılı olarak sahneleniyor.
Çalışmalarını BEKSAV’da yürüten Tiyatro İmge, “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” adlı oyununu 4 Ocak 2009 Pazar günü Haldun Dormen Sahnesi’nde, Festus Okey, Baran Tursun, Yahya Menekşe, Feyzullah Ete, Cem İnci, Çağdaş Gemik ve Yunanistan’da öldürülen Alexandros Grigoropoulos gibi polis kurşunuyla yaşamını yitirenler için sahneliyor.
İtalya uzak değil
Oyun, 1969’da Milano’da geçiyor. Duomo meydanı civarında bir bomba patlar ve 16 kişi yaşamını yitirir. Polis patlamadan anarşistleri sorumlu tutar ve Giuseppe Pinelli’yi tutuklar. Anarşist Pinelli’nin, camdan atlayarak ‘intihar’ ettiği iddia edilir. Ve bir ‘deli’ sorgulanmak üzere aynı binaya getirilir. İşte, oyun da, emniyet teşkilatının kaderini değiştiren olaylar da bundan sonra başlar.
İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun 1970 yılında kaleme aldığı eser; İtalyan Halk Tiyatrosu “Commedia dell’Arte türünün iyi bir örneği sayılıyor.
Sinema ve tiyatro sanatçısı Füsun Demirel’in çevirisiyle Türkçe’ye kazandırılan eser, Türkiye’de çeşitli tiyatro toplulukları tarafından sahnelendi.
Oyunu Türkiye’deki güncel gelişmelerle bağlantılı olarak sahneleyecek olan Tiyatro İmge, 1995 yılından beri BEKSAV bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Ekip, yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere pek çok yerde, sokaklarda, miting alanlarında oyunlarını sergilemeye devam ediyor. ‘Özgürlük Koşusu’, ‘Fırtınadan Önce’, ‘Gece Gelen Telgraf’, ‘Moskova Önlerinde’, ‘Dağ Dili’, ‘Çok Uzaklardan Geliyoruz’, ‘Suyun Rengi’, ‘Tanya’ gibi sahne oyunlarının yanında birçok sokak oyunu ve çocuk oyununu seyirci ile buluşturdu.
4 Ocak 2009 günü Haldun Dormen Sahnesi’nde sahnelenecek olan oyun 15.00’te başlayacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da Hergün Bayram

SONRAKİ HABER

‘Setler Tuzla olmasın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...