31 Aralık 2008 00:00

İşçi, kıyımı kabul etmedi

Graniser patronu krizi öne sürüp işçi atacağını açıkladı. Çimse-İş yöneticileri destek verdi, işçi kabul etmedi

Paylaş

Uygar Elmas

Çimse-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Graniser’de kriz gerekçesiyle işçi kıyımı gündeme getirildi. Sendika yöneticileri ile patron arasında yapılan görüşmede 900 işçinin çalıştığı fabrikadan 420 işçinin işten atılması yönünde anlaşma sağlandı. Buna öfkelenen işçiler sendikacıların üzerine yürürken, bu anlaşmayı kabul etmeyeceklerini bildirdiler. Mücadele kararları almaya hazırlanan işçiler, “Hep birlikte örgütlü olarak davranacağız” dediler.
Çimse-İş Şube Başkanı Kazım Belek, patronlarla yapılan görüşmeler hakkında bilgi vermek üzere işçilerle toplantı yaptı. Patronun, yüzde 50 küçülme kararı aldığını söyleyen Belek, 420 işçinin işten çıkarılacağını aktardı. 5 Ocak’ta ise sadece bir bölümün açılarak 86 işçinin iş başı yapacağını dile getiren Belek, geri kalan işçilerin 4 ay içerisinde iş başı yapacaklarını bu süre içerisinde ücretsiz izinlerin süreceğini duyurdu.
Krizin en fazla kendi örgütlü oldukları alanlardaki işletmeleri vurduğunu savunan Belek, “Gelişen olaylar bizi bu noktaya getirdi” diye konuştu. 4 Ocak’ta patronunkatılacağı bir toplantı yapacaklarını dile getiren Belek, işçilerden u toplantıya katılarak düşüncelerini iletmelerini istedi. Belek görüşmelerde dile getirdikleri teklifleri sıraladı:
- Tüm işçilerin tazminatlarının ödenerek fabrika tamamen kapatılsın
- Tazminatlar nakit olarak bir seferde ödensin
- Geri kalan işçilerde de ücretsiz izin olmasın. Hepsi birlikte çalışmaya başlayıncaya kadar fabrikada hiç bir bölüm açılmasın
Çimse-İş yöneticilerine tepki gösteren işçiler ise kesinlikle bu kararları kabul etmeyeceklerini ve mücadele edeceklerini belirttiler. İşçiler, 5 Ocak’ta işbaşı yapmayacaklarını ve fabrikadan ayrılmayacaklarını vurguladılar. Toplantı sonunda şube yöneticilerinin üzerine yürüyen işçiler 2 aydır ücret alamadıklarını, evlerine icra geldiğini anlattılar. Sendikacıların bu süreçte hiçbir şey yapmadığını belirten işçiler, güvenlerinin kalmadığını söylediler.
Toplantı çıkışında görüştüğümüz işçilerden Fazlı Karakaya, patronun asıl hedefin örgütlülüklerini bitirmek olduğunu dile getirdi. Karakaya, “Sendikacılar bizi sattı. Patronun istediği oldu. Bu 420 kişinin yerine 29 yaşını doldurmamış yeni işçi alacaklar. Eski işçileri, sendikalı işçileri çıkaracaklar. Buna karşı kesinlikle bir şeyler yapmalıyız. 5 Ocak’ta kimse fabrikaya girmemeli” diye konuştu.
Ahmet Demir isimli işçi ise, yaptıkları toplantıdan 4 Ocak’ta yapacakları toplantıda mücadele kararları almaları gerektiğini ifade etti. Olayların bu noktaya gelmesinde, sendikalı olduktan sonraki süreçte işçiler olarak yeterince örgütlü davranamamalarının payı olduğunu söyleyen Ethem Arı isimli işçi, şöyle devam etti: “Biz bütün her şeyi sendikacılara bıraktık. Onların tavrı da ortada. Başından beri daha örgütlü davransaydık bu iş buralara gelmezdi. Artık 5 Ocak günü bütün işçiler beraber hareket edip, fabrikaya girmeyeceğiz.” (Akhisar/EVRENSEL)

Sinter direnişi kararlılıkla sürüyorSendikalaştıkları için işten atılan Sinter Metal işçilerinin fabrikaları önünde başlattıkları direniş soğuk havaya rağmen kararlılıkla sürüyor. Sabah 07.30’da fabrika önünde toplanan işçiler akşam 18.00’e kadar bekleyişlerini sürdürdüler. Yaktıkları ateşin başında toplanan işçiler, ısınmak için bazen sloganlar attılar bazen de halay çektiler. İşçilere gün boyu destek ziyaretleri de devam etti. İşçileri ziyaret eden Halkevi Genel Başkanı İknur Birol işçilere sonuna kadar destek vereceklerini ifade etti. Çevre fabrikalardan işçiler da Sinter işçilerini yalnız bırakmadılar. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...