01 Ocak 2009 00:00

Küba devrimi 50 yaşında

1 Ocak 1959 günü Diktatör Batista’nın kaçmasıyla başlayan Küba’daki yeni yaşam, 50. yaşını kutluyor.

Paylaş

1 Ocak 1959 günü Diktatör Batista’nın kaçmasıyla başlayan Küba’daki yeni yaşam, 50. yaşını kutluyor. Küba’nın doğusunda kalın bulutlarla kapanan ormandan çıkan gerillalara komutanlık eden Fidel Castro, ABD’nin desteklediği Diktatör Fulfgencio Batista’nın ordusunu Maestra dağlarında örgütlediği gerillalarıyla yendi.
Küba devrimi, başta Latin Amerika olmak üzere pek çok ülkede büyük bir etki yarattı. ABD emperyalizminin burnunun dibinde gerçekleşen bu devrimin boğulması için nice savaşlar, suikastlar, komplolar, iç ayaklanmalar planlandı, ancak hiçbirisi Castro ve yoldaşlarının emperyalizme karşı mücadelesini durdurmadı.
Bu arda, 2-8 Ocak arasında Küba gençliğinden bir grup, Küba Devrimi’nin Lideri Fidel Castro’nun önderliğinde yapılan, gerilla mücadelesinin 1959’daki zaferiyle sonuçlanan yürüyüşü tekrarlayacak. Her vilayetten 50 kadar üye, Fulgencio Batista diktatörlüğünü yendikten sonra Santiago de Cuba’dan Havana’ya yürüyen İsyan Ordusu’nun üyelerinin kurtuluş yolculuğuna katılacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

‘İsrail insanlığa karşı suç işliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...