02 Ocak 2009 00:00

Gökçek çaresizliği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin Ankara, Erzurum ve Gaziantep Büyükşehir belediye başkanlığı için adaylarını açıkladı.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin Ankara, Erzurum ve Gaziantep Büyükşehir belediye başkanlığı için adaylarını açıkladı. Yapılan son anketlerde Melih Gökçek’in eski desteğini yitirdiğinin görülmesine ve aldığı yoğun eleştirilere rağmen, Erdoğan yine Gökçek dedi.
AKP Genel Merkezi’nde dün adayların açıklanacağı toplantı öncesi büyük bir hareketlilik yaşandı. Yüzlerce partili AKP binasının önüne gelirken, içerideki toplantının canlı olarak dışarı verilmesi için dev ekranlar kuruldu. Emniyet güçleri de parti çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
3 büyükşehiri açıkladı
Konuşmasına, “İnsanların ölmediği, kanın akıtılmadığı, barışın egemen olduğu bir yıl temenni ediyorum” sözleriyle başlayan Erdoğan, önceki gün Suriye’ye giderek Cumhurbaşkanı Esad ile görüştüğünü ve ardından Ürdün’e geçerek Kral Abdullah ile sonra Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştüğünü hatırlattı.
Erdoğan, “Amacımız bölgemizde süratle ateşkesin temini, ardından süratle ambargoların kaldırılması, zira tecrit edilmiş bir Filistin ve Gazze halkı var” dedi.
Ankara Büyükşehir belediye başkanlığı için İ. Melih Gökçek’in yeniden aday gösterildiğini açıklayan Erdoğan, Erzurum Büyükşehir belediye başkan adaylığı için Ahmet Küçükler, Gaziantep Büyükşehir belediye başkanlığı için ise Asım Güzelbey’i tekrar aday gösterdi.
Altınok yeniden Keçiören’den aday
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir belediye başkan adaylığı için isimleri geçen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’u yeniden Keçiören’den, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’yi de yeniden Altındağ’dan belediye başkan adayı olarak açıkladı. Polatlı’da Yakup Çelik, Kazan’da Lokman Ertürk, Yenimahelle’de Ahmet Duyar, Çamlıdere’de Hazım Canercan, Güdül’de Hüseyin Erdoğan ve Pursaklar’da Selçuk Çetin yeniden aday gösterildi.
Erdoğan yaptığı konuşmada, “Ankara, Türkiye’nin altyapı ve üstyapı yatırımlarını yaptı ve bugünden bir Avrupa Başkenti haline geldi. 1994 yılına kadar Ankara’ya yapılan toplam alt üst geçit sayısı 17 idi. Şu son 15 yılda Ankara’ya yeni 101 alt üst geçit yapıldı” dedi.
Gökçek hakkında ortaya atılan iddialara değinmeyen ve hangi gerekçelerle Gökçek’i bir daha aday göstermiş olduğunu da anlatmayan Başbakan, AKP’li belediye olarak Ankara’da atılımlar yaptıklarını anlatmakla yetindi. Erdoğan’ın, Melih Gökçek’in yerine Ankara’da bir başka ismi koyamaması, bu konuda yaşadığı sıkışmışlığın bir sonucu olarak değerlendirildi.
Konuşmasında “Erzurum’da rekor kırdık” diyen Başbakan, Erzurum’da 1137 yeni dersliği hazırladıklarını, 600 yataklı Erzurum Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi’ni bitirdiklerini ve kısa bir süre önce oranın da açılışını yaptıklarını söyledi. Erzurum ve ilçelerine 9 tane hastane kazandırdıklarını belirten Erdoğan, “Bu Erzurum’un tarihinde yok” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

‘Gökçek ‘saltanatı’ sona ermeli’

Ezgi Aksoy

Ankaralılar Gökçek’in adaylığını ve belediyecilik anlayışını gazetemize değerlendirdiler. Psikolog İlknur Kılıç, Gökçek’in alt yapı çalışmaları konusunda yetersiz kaldığını, bunun az bir yağmur yağdığında bile göründüğünü ifade ederken, belediyecilerin asli görevleri olarak yapmakta zorunlu olduğu şeyleri üstün bir şey yapmış gibi gösterdiklerini, birçok şeyi de yapmadıklarını söyledi.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde okutman olarak çalışan Çağlar Erteber ise Gökçek’in belediyecilik anlayışını alt geçit, üst geçtik yapmaktan ibaret gören bir zihniyet olarak değerlendirdi. En çok borcu olan belediyenin Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade eden Erteber, “Asfalt paralarının nereye gittiğini herkes biliyor” dedi.
AKP’nin Ankara Belediye Başkan adayını neden bu kadar geç açıkladığı konusunda insanların kafasında “Bizim bilmediğimiz bir şeyler mi var” sorusunun oluştuğunu ifade eden üniversiteye hazırlanan İlker Önalan, “Kentin altyapı, su, hava kirliliği gibi sorunlarında seçim zamanına yakın bir çalışmaya girişmeleri kayıplarına olacaktır. Bunu sürekli hale getirmiş olmaları gerekirdi. Kazanacaklarını düşünmüyorum bu sefer” dedi. Emekli Astsubay Gökhan Eryiğit ise Gökçek’in söz verdiği halde metro çalışmalarını tamamlamadığı ve zamanında su sorununa çözüm bulmadığı için ona oy vermeyeceğini söyledi. Gökçek’in ‘saltanatlık’ kurduğunu ifade eden Ankaralılar, “Geldiği gibi gitmesini de bilmeli” diyerek, başkalarının da hizmet vermesine fırsat tanınması gerektiğini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

29 Mart seçim takvimi başladı

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...