04 Ocak 2009 00:00

Bush’a göre suçlu Hamas

ABD Başkanı, Gazze’de yaşanan katliamın sorumlusunun İsrail değil Hamas olduğunu iddia etti

Paylaş

İsrail uçaklarının hava saldırısı 8 günü geride bırakır, ölü sayısı 430’u, yaralı sayısı 1500’ü geçerken ABD Başkanı George W. Bush, yaşanan katliamın sorumlusunu ilan etti. Tıpkı Irak’ta ve Afganistan’da yaşanan trajedilerden Saddam ve Taliban’ı sorumlu tuttuğu gibi Bush bu kez de sorumlunun Hamas olduğunu iddia etti. Bush, “Hamas’ın, İsrail’e saldırılarını durdurması ve gerçek bir ateşkesin sağlanması için Hamas’a baskı yapılması” çağrısında bulundu.
‘Terörist Hamas’
George W. Bush, Gazze’deki krize ilişkin yaptığı ilk açıklamada, mevcut krizin tüm sorumluluğunu Hamas’a yükleyerek, “kontrol mekanizmalarına uygun olmayan ve Hamas’ın Gazze Şeridi’nden İsrail’e füze atmayı sürdürmesini sağlayabilecek tek taraflı bir ateşkesi” reddetti.
ABD Başkanı, Beyaz Saray’ın metnini yayımladığı haftalık radyo konuşmasında, “İran ve Suriye’nin desteklediği, İsrail’in ortadan kalkması çağrısında bulunan Filistinli terör grubu Hamas, mevcut şiddetin kışkırtıcısıdır” dedi.
“Terörden vazgeçmesi için tüm taraflara ısrarla Hamas’a baskı yapmaları” çağrısında bulunan Bush, taraflardan “barış için çabalayan meşru Filistinli liderleri desteklemelerini” istedi.
ABD’nin “anlamlı ve tam olarak uyulacak bir ateşkes istediğini” öne süren Bush, “İsrail’e yönelik füze saldırılarına izin veren başka bir ateşkes kabul edilemez” diye konuştu.
Bush, “Hamas’ın vaatlerinin yeterli olmayacağını, Gazze’deki terör örgütlerine silah kaçakçılığının durması için kontrol mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini” de sözlerine ekledi.
Abbas ABD yolcusu
ABD Başkanı, Gazze’de yaşananların tüm sorumluluğunu Hamas’ın üzerine yıkarken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler’de (BM) temaslarda bulunmak için New York’a gidiyor.
Abbas’la birlikte bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da hafta sonunda New York’a gideceği belirtildi.
Abbas ve bakanların, İsrail’i kınayan ve Gazze Şeridi’ndeki bombardımanlarına son verilmesi çağrısında bulunulan Arap karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesini sağlamaya çalışacakları kaydedildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, Abbas ve bakanlarla pazartesi günü görüşeceği bildirildi.
Güvenlik Konseyi’nde çarşamba günü ele alınan “şiddete son verilmesi”ne dair karar tasarısı ABD ve İngiltere’nin itirazı nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.
Meşal: İsrail aptalca davranmasın
Hamas’ın Suriye’de sürgündeki siyasi büro şefi Halid Meşal ise, İsrail’i Gazze Şeridi’ne kara saldırısı düzenlememesi yolunda uyardı.
İsrail’in bölgeye hava saldırılarını sürdürdüğü bir haftadır ilk kez alenen konuşan Meşal, kara operasyonları başlatması halinde İsrail’in “kara yazgısıyla” karşı karşıya kalacağını söyledi.
Önceden kaydedilen konuşması El Cezire televizyonunda yayımlanan Meşal, Gazze’ye tanklarını gönderirse İsrail’in “aptalca bir hata” yapmış olacağını belirtti. Meşal, “Kaçmayacağız, teslim olmayacağız ve koşullarınıza boyun eğmeyeceğiz” diyerek, Hamas direnişinin ve savunmasının sağlam olduğunu kaydetti. Halid Meşal, bunun sadece Hamas’a karşı değil, tüm İslam ümmetine karşı bir savaş olduğunu da söyledi.
Hamas, Gazze’de ateşkes görüşmeleri için öncelikle İsrail’in bu bölgeye saldırılarının durmasını istiyor. Hamas yönetimi, İsrail’in saldırılarının ön şartsız biçimde son bulması ve Gazze’deki kuşatmanın kaldırılması halinde ateşkese hazır olduklarını ifade ediyorlar.
1 Hamas lideri daha öldürüldü
İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği hava saldırısında Hamas’ın askeri kanadının önde gelen komutanlarından birinin öldüğü bildirildi. Hamas’tan yapılan açıklamada, önceki gece düzenlenen saldırıda yaralanan Ebu Zekeriya El Cemal’in dün sabaha karşı hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail’in perşembe günü düzenlediği bir saldırıda da Hamas’ın önde gelen siyasi liderlerinden Nizar Rayan ölmüştü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa