04 Ocak 2009 00:00

İsrail’i protesto gösterileri

İsrail’in saldırılarını protesto etmek amacıyla İsveç’in değişik yerleşim birimlerinde cuma günü de protesto gösterileri yapıldı. Eskilstuna ilinde İslam Derneği tarafından örgütlenen gösteriye katılan 150 kişi İsrail’in saldırıların kınayan ve Filistin halkını destekleyen sloganlar attılar

Paylaş

İsrail’in saldırılarını protesto etmek amacıyla İsveç’in değişik yerleşim birimlerinde cuma günü de protesto gösterileri yapıldı. Eskilstuna ilinde İslam Derneği tarafından örgütlenen gösteriye katılan 150 kişi İsrail’in saldırıların kınayan ve Filistin halkını destekleyen sloganlar attılar. Karlskrona ilinde yeni kurulan “İsrail’in Gazze Saldırısını Durdur” adlı örgütlenme tarafından bir protesto gösterisi örgütlendi. Gavle’de 200, Abo’da 150 ve Landskrona’da 500 kişinin katıldığı ve “Yaşasın Filistin, Kahrolsun İsrail”, “İsrail’i Boykot et” ve “Kahrolsun ABD emperyalizmi” gibi sloganların atıldığı gösterilerde konuşmacılar İsrail’in saldırılarına son vermesini talep ettiler.
Stockholm’de 1 500 kişi yürüdü
Her gün İsrail karşıtı protesto gösterilerinin yapıldığı Stockholm cuma günü yeni bir gösteriye daha ev sahipliği yaptı. Sergel meydanında toplanan ve çoğunluğunu Filistinlilerin oluşturduğu yaklaşık 1 500 kişi İsrail’i protesto ederek Filistin halkına yönelik katliamların durdurulmasını talep etti.
Tarihçi Mattias Gardell İsrail’in Filistin halkına karşı giriştiği katliamı sadece demeçlerle değil eylemlere protesto etmek gerektiğini söyledi.Bunun içinde bir botla Stockholm’dan Gazze’ye doğru yola çıkacaklarını, topladıkları ilaç ve gıda malzemelerini Filistin halkına ulaştıracaklarını söyledi. Filistin halkına yönelik ambargoyu kırmak için böylesi bir eylemi örgütleyeceklerini söyleyen Gardell uğrayacakları her limanda İsrail karşıtı gösteriler yapacaklarını da belirtti.
Yahudi sanatçı Dror Feiler da işgale hiç bir zaman tolerans gösterilmemesi gerektiğini, işgale karşı her türlü direnişin meşru olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Nasıl geçmişte Norveç halkı ülkelerini işgal eden Nazilere karşı direnişleri haklıysa bugün de Filistin halkının İsrail’e karşı direnmesi ve mücadelesi haklıdır ve gereklidir. İsveç’in ve Avrupa’nın katliamlara seyirci kalması utanç vericidir. Bu utanca ortak olmamak için meydanlara çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. İsrail’in saldırıları sadece Filistin halkını değil tüm insanlığı hedef almıştır. Onun için bugün hepimiz Filistinliyiz”
Konuşmaların ardından göstericiler Humle Parkına doğru yürüyüşe geçtiler. En önce çocuklar ellerinde taşıdıkları küçük tabutlarla gösterilere katıldılar. “Kahrolsun İsrail, Yaşasın Filistin”, “İntifada Yol Gösteriyor”, “İsrail’i boykot et”, “Savaşı Durdur” gibi sloganların atıldığı gösteride katliamı gösteren çeşitli resimler de taşındı.
Gazze kanıyor
Humle Parkında sözlerine Gazze’nin kanadığını, insanların İsrail tarafından çocuk kadın ayrımı yapılmaksızın öldürüldüğünü hatırlatmakla başlayan Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Mehmet Kaplan katliama sessiz kalan İsveç hükümetine de sert eleştiriler yöneltti. İsveç’in İsrail’den silah aldığını ve böylelikle işgale katkıda bulunduğunu söyleyen Kaplan İsrail ürünlerinin boykot edilmesini istedi. Göteborg’de bir ilticacının, para toplayıp Filistin’e gönderdiği için terörist örgütleri desteklediği suçlamasıyla sınır dışı edilmek istendiğini söyledi. İşgalcilere karşı kardeşlerini desteklemenin suç olmadığını söyleyen Kaplan göstericilere Filistin’e para göndertmeleri çağrısında da bulundu.
Iraklı gazeteci Muntazır’la dayanışma gösterisi
ABD başkanı George Bush’a ayakkabılarını attığı için tutuklanan Iraklı gazeteci Muntazır ile dayanışmak amacıyla Stockholm’de parlamento binası önünde bir gösteri yapıldı. Irak İnformasyon Servisi tarafından örgütlenen gösteride konuşmacılar Muntazır’ın Bush’a ayakkabı atmakla Irak halkının ve barış yanlısı dünya halklarının duygularına tercüman olduğunu belirterek serbest bırakılmasını istediler. Göstericiler Filistin halkına yönelen baskı ve saldırıları protesto eden sloganlar da attılar. Bu arada bir başka grup da İsveç halkını İsrail ürünlerini boykot etmeye çağıran bildiriler dağıttı.
ÖNCEKİ HABER

İslam Konferansı Teşkilatı toplantısı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...