05 Ocak 2009 00:00

Küçüklerden anlamlı kampanya

Çocuklardan savaşa inat bir kampanya. Çocuklar bir gün silah üretimini de durdurmayı umut ediyorlar

Paylaş

Gazze’de çocukların kafasına bomba ve mermi yağarken, Türkiye’de çocuklar barış için oyuncak silah üretiminin durmasını istedi. “Silahtan oyuncak olmaz” diyerek imza kampanyası başlatacak olan çocuklar, bir gün gerçek silah üretimini de durdurabileceklerini söylediler. Kampanyayı duyuran 8. sınıf öğrencisi Berin Kongül, savaşla başlayan yeni yılın acıdan ve gözyaşından uzak, sevinç ve huzur dolu olmasını diledi.
Adıyaman 75. Yıl TOBB İlköğretim Okulu Demokrasi ve İnsan Hakları Kulübü öğrencileri, kampanyalarını tüm dünya çocuklarına ulaştırmayı amaçlıyor. 2 yıldır çalışma sürdüren kulübün öğrencileri, kampanya metnini Birleşmiş Milletler, TBMM ve tüm ülkelerin devlet başkanlarına gönderecek. Türkiye çapında toplanan tüm imzalar ise Meclis’e gönderilecek. Kulüp rehber öğretmenleri İzzet Karadağ ve Dilek Dereci, öğrencilerle birlikte öğretmenler, okul idaresi ve tüm velilerle birlikte kampanyaya destek olunacağını belirttiler.
Gerçeklerinden farksız
Kampanyayla ilgili konuşan Kongül, “Savaşlarla dünyayı felakete sürükleyen büyükler, ürettikleri silahların marifetlerinden, bir atışla ne kadar yeri yıkacaklarından, kaç insanı yok edebileceklerinden büyük bir övgüyle bahsetmektedirler” dedi. “Bununla da yetinmeyip, top, tüfek, tank vb. korkunç savaş araçlarını, oyuncak diye çocuk dünyamıza pazarlayarak büyük paralar da kazanmaktadır” diyen Kongül, bu tarz oyuncakların çocukların dünyasında gerçeklerden farksız olduğuna dikkat çekti.
Silah üretimini de durdurabiliriz
“Hiç oyuncak silahla oynarken yüz ifademizi gördünüz mü? Bebekle veya arabalarla oynarkenki yüz ifademize benziyor mu” diye soran Kongül, oyuncak silahların üretimini durdurmak için kararlı olan çocukların bir gün gerçek silahların üretimini de durdurabileceğini söyledi. Kongül, çocukların sağlığını korumakla görevli olanlara sorumluluklarını hatırlattı.
Kampanya dünyaya yayılacak
Kongül, kampanyanın kapsamını şöyle sıraladı:
  • “Oyuncak silahını getir çocuk kitabını götür” kampanyasını Türkiye’deki tüm okullara yayacağız.
  • TBMM’ye verilmek üzere “Silahtan Oyuncak Olmaz, Şiddete Hayır” başlığıyla bir imza kampanyası başlatacağız. İmza metninde, oyuncak silahların üretiminin durdurulması veya sınırlandırılmasını talep edeceğiz. Kampanyamızı tüm Türkiye’de yaygınlaştıracağız.
  • Aynı talebi Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne, UNICEF’e ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlara ulaştıracağız.
  • Taleplerimizi tüm ülkelerin devlet başkanlarına mektupla ulaştırarak desteklerini isteyeceğiz.
  • Kampanyamızın dünyanın tüm ülkelerinde yaygınlaşması için çalışma yürüteceğiz. (Adıyaman/EVRENSEL)
  • ÖNCEKİ HABER

    Doğalgaz değil Gökçek’i aklama müdürüymüş

    SONRAKİ HABER

    2008 insan hakları karnesi 4

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...