07 Ocak 2009 00:00

körbaca ve kokan düzen

Vakd-ü zamanunda bizim bullarda yeni göreve başlayan bi mülki amir, makam arabasuna gurulmuş yayularakdan dolaşukan, Çaycuma sınurlaruna varıya.

Paylaş

Vakd-ü zamanunda bizim bullarda yeni göreve başlayan bi mülki amir, makam arabasuna gurulmuş yayularakdan dolaşukan, Çaycuma sınurlaruna varıya. Amir, arabanuy içünde tenefüz eddüvü havanuy denüşdüğnüy farkuna varu vağmaz şöförüne dikleniya:
- Utanmuyoy de mi?
Şöför şaşuruya. Amir tekrarunan dikleniya:
- Rezül herüf, durdur arabayu!
Emir demiri kese. Şöför videsü küçülderek, yavaş yavaş sağa yanaşup duruya. Amir, şöföre fursat veğmeden, kendü hamlesüynen arabanuy gapusunu açup, dışaru furluya ve de akabünde lafu yapuşduruya:
- Utanmaz herüf, bu gadar da olmaz be! Şuna bak halen ta kokuya!
Bunuy üsdüne şöför dayanamıya, cegedünüy düğmesünü ilikleyüp soruya:
- N’oldu amirüm, bi hata mı işledüm?
- Bi de noldu deyne soruyon, de mi pis herüf!
- Amirim hakgadden ne hatam oldu bilmiyom...
Amir, tenefüz etdüğü havanuy halen denüşmemesüynen gatlamalu olarakdan sinürlenüp, şöförü iyigene paylıya:
- Ulan leş mi yedüy be mubarek, bi yellenmede ortaluvu garman garuşuk kokuya bovduy be!
Şöför garübüm, o vaküt ağnıya amirünüy niçün hiddetlendüvünü. Hemen savunmaya geçiya:
- Sayun amirim, sizi rahatsuz eden bu koku, bizzad SEKA’nuy yani kavut fabrikasunuy salduvu baca dumanunuy kokusudur, selüloz denen şeydür. Sizi rahatsuz eddüvü içün özür dilerüm efendüm.
Bu teferruad üsdüne “gık” sesini çıkaramıyan amir, edrafuna şöğle bi bakup, burun delüklerünü üç-dört defa genişce açup gapatdukdan soğna:
- Bin arabaya yola devam, diya.
Bu kokulu-mokulu nihayetünde zaiyatsuz hadüse, galubunuy adamu olamayan bazı amir müsveddelerünü tanumak içün ders mahiyetünde bi misaldür.
Senenüy birüncü günü Angara’da vuku bulan acı olayun akabünde, garbonmonoksid gazunu hiçe sayup da insanlaru kendü evleründe körbacada ikamete meyletdürüp, ondan soğna da kinaye kinaye gonuşan amir müsveddesü de bi denüşük misaldür. Bu misalde, kokmayan mered garbonmonoksid gazunuy kokduvuna da bizzat şahid olunmuşdur. Körbacalada kokan bizahati amiriy kendüsüdür. Yani, kokan düzendür.
ÖNCEKİ HABER

YÖK diktatörlüğü

SONRAKİ HABER

nuh’un gemisinden yaşam öğütleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa