07 Ocak 2009 00:00

YÖK diktatörlüğü

YÖK’ten bir yasak daha. Artık, YÖK’ün izni olmadan akademisyenler meslek örgütlerine yönetici olamayacak

Paylaş

Göreve gelirken ‘üniversiteleri özgürleştirmeyi’ vaat eden YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, kısa sürede bayrağı devraldığı eski başkanlardan farksız olduğunu gösterdi. YÖK, Türkiye’deki birçok kitle örgütünün kurucusu olan akademisyenlere, izin almadan örgüt yöneticiliği yapmayı yasakladı. Akademisyenler genelgeye tepki gösterirken, meslek örgütü temsilcileri ise örgütlenmelerinin önünün kesildiği görüşünde birleşiyor.
Genelgeyle, TMMOB’dan Türk Veteriner Hekimleri Birliği’ne (TVHB), Türk Eczacılar Birliği’nden Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) kadar birçok meslek örgütünün yönetiminde yer alan akademisyenlere örgütlenme engeli getirilmiş oldu. Sadece bağlı oldukları üniversitelere bilgi vermeleri yeterli olan akademisyenler, artık meslek örgütlerinde görev alabilmek için YÖK’ten izin almak zorundalar.
Görev yapamazlar
Rektörlere 17 Kasım’da YÖK Başkan Vekili Prof. İzzet Özgenç imzasıyla gönderilen yazıda, “İzin alınmaması halinde öğretim elemanlarının söz konusu kuruluşlarda görev yapmaları mümkün olmayacaktır” denildi. Genelgede atıfta bulunan 38. madde ise “Bakanlıklarda, TSK ile TÜBİTAK, Adli Tıp Kurumu gibi kamu kuruluşları ve kamu yararına çalışan kuruluşlar veya vakıflar ile kamuya yararlı derneklerde geçici olarak görevlendirilebilirler” deniliyor.
Talebimize yanıt gelmedi
Duyurunun ardından meslek kuruluşları harekete geçti. TMMOB Genel Sekreteri Hakan Genç, bu uygulamayla ilgili YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’dan randevu istedi. Ancak YÖK, ‘acil’ istenen bu randevuya henüz olumlu yanıt vermedi. Meslek örgütlerinde birçok akademisyenin yöneticilik yaptığını dile getiren TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise konunun gündemlerinde olduğunu ifade ederek, “Talebimize cevap gelmese de yönetim kurulu olarak bir an önce görüşüp nasıl bir adım atacağımızı kararlaştıracağız” dedi.
Meslek örgütlerinde de birçok akademisyenin görev yaptığını ifade eden TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, genelgenin YÖK’ün demokrasi anlayışının tipik bir örneği olduğuna dikkat çekti. Gürsoy, akademik personelin, alanlarıyla ilgili meslek örgütlerinde çalışmasının bugüne kadar iktidara gelen hiçbir hükümette izne tabi tutulmadığını hatırlattı. Genelgenin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Gürsoy, “Meslek örgütleri, kanunla kurulmuştur, o maddede izin alınması gibi bir kural yoktur” diyen Gürsoy, Danıştay’a başvuracaklarını duyurdu. (İstanbul/EVRENSEL)

Bazıları
YÖK’ün gönderdiği yazıya göre izin alması gereken akademisyenlerden bazıları:
* TMMOB Yönetim Kurulu 2. Başkanı Oğuz Gündoğdu (İstanbul Ü. Jeoloji Bölümü)
* Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Murat Akkaya (Ankara Ü. Diş Hekimliği Fakültesi)
* TTB 2. Başkanı Feride Aksu (Ege Ü. Tıp Fakültesi)
* TVHB Başkanı Mehmet Alkan (Ankara Ü. Veterinerlik Fakültesi)
* Türk Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker (Hacettepe Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Duygu Söylemez
ÖNCEKİ HABER

Savcı genelgeyi beğenmemiş

SONRAKİ HABER

körbaca ve kokan düzen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...