07 Ocak 2009 00:00

Savcı genelgeyi beğenmemiş

Başbakan, TRT Şeş’te Kürtçe konuşurken, Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlüler, Kürtçe yasağı nedeniyle 6 aydır aileleriyle görüşemiyor.

Paylaş

Başbakan, TRT Şeş’te Kürtçe konuşurken, Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlüler, Kürtçe yasağı nedeniyle 6 aydır aileleriyle görüşemiyor. 10 saatlik sohbet hakkının da engellendiği cezaevinin savcısının, uygulamayı “Genelge ceza infaz yasasına aykırı” diyerek savunduğu belirtiliyor.
Cezaevi savcısının, cezaevinde incelemelerde bulunan İHD heyetiyle yaptığı görüşmede sarf ettiği sözler ise “bu kadar da olmaz” dedirtecek türden: “(Tutuklu ve hükümlüler) bu konuda yasal başvuru yapsınlar, şikayet etsinler. Kimse şikayet etmelerini engellemiyor.” İnsan Hakları Derneği, kendilerine gelen çok sayıda şikayet mektubu üzerine bir heyet oluşturarak, yoğun hak ihlalleri yaşandığı iddia edilen Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme sonucu bir rapor hazırlandı.
Kürtçe yasağı
Raporda, çoğunluğu Kürt kökenli olan tutuklu ve hükümlülerin anadilinde iletişim ve haberleşme haklarının bütünüyle engellendiği belirtilerek, görüşülen tutuklu ve hükümlülerin bir kısmının engellemeler nedeniyle 6 aydır Kürtçe dışında dil bilmeyen yakınlarıyla konuşamadıkları aktarıldı. Kürtçe yasağının cezaevi yönetimi tarafından “kurum güvenliği” gerekçe gösterilerek hayata geçirildiği kaydedilen raporda, Kürtçe basın yayın organlarının da cezaevine alınmadığı kaydedildi.
Tutuklu ve hükümlülere keyfi disiplin cezalarının verildiği belirtilen raporda, cezaevinde hemen herkesin çeşitli gerekçelerle disiplin cezası aldığı aktarıldı. Raporda, bu cezalar gerekçe gösterilerek 10 saatlik sohbet hakkının uygulanmadığı bildirildi.
Savcıdan ilginç yanıtlar
Raporun en ilginç yönü ise Cezaevi Savcısı İbrahim Halil Dağlıbey’le yapılan görüşmede, Dağlıbey’in sarf ettiği sözler. Raporda, cezaevi sorunlarını aktaran İHD heyetine, Dağlıbey’in “Bu konuda yasal başvuru yapsınlar, şikayet etsinler, kimse şikayet etmelerini engellemiyor” yanıtını verdiği belirtildi.
Savcının, sohbet hakkını tanıyan genelgeyi uygulamama gerekçesini de heyete, “genelgenin ceza infaz yasasına aykırı olması” olarak açıkladığı belirtildi.
Raporla ilgili basın toplantısı düzenleyen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cezaevlerinde hak ihlallerinin yoğunlaştığını dile getirdi. Türkdoğan, cezaevlerinin bağımsız bir şekilde denetlenmesinin önünün açılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dink ailesi dava açtı

SONRAKİ HABER

YÖK diktatörlüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...