07 Ocak 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Ben, 2005 yılından bu yana sigortasız çalışmaktaymışım. Geçtiğimiz hafta bunca yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığımı öğrendim.

Paylaş

SORU: Ben, 2005 yılından bu yana sigortasız çalışmaktaymışım. Geçtiğimiz hafta bunca yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığımı öğrendim. İşveren beni ilk 4 ay şirkette sigortalı göstermiş sonra durdurmuş. Ben halen aynı yerde çalışmaktayım. Mahkemeye başvursam bir hak talep edebilir miyim işimi kaybetmeden?
CEVAP: Sizin, sigortasız çalıştığınız geçmiş sürelerinizi sigortalı hale getirebilmek için iş mahkemesinde sigortalılığın tespiti davası açmanız gerekecektir. Bu davayı, yanında çalıştığınız işveren ile birlikte Sosyal Sigortalar Kurumu’na da açmanız gerekmektedir. Dava açma süresi, sigortasız hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıldır. Davanın sonunda Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından hesaplanacak primler, gecikme zammı ve idari para cezası ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.
Bulunduğunuz yerdeki Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne de şikayette bulunma hakkına sahipsiniz. İş Kanunu’nun amir hükümlerine göre, işvereninizin; onunla aranızda başka bir dava bulunması sebebi ile işinize son vermesi geçerli bir neden olamayacaktır.
Avukat Devrim Avcı
ÖNCEKİ HABER

Devletin eli hastanın cebinde

SONRAKİ HABER

Aleviler ‘Hızır Paşa Sofrası’na oturmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...