08 Ocak 2009 00:00

Zeytin Komisyonu, Nuh’un gemisinin sırrını çözdü

Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nda mı yoksa Cudi Dağı’nda mı olduğu konusunda yıllardır tarihçileri bölen tartışmaya, TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Sorunlarını Araştırma Komisyonu son noktayı koydu!

Paylaş

Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nda mı yoksa Cudi Dağı’nda mı olduğu konusunda yıllardır tarihçileri bölen tartışmaya, TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Sorunlarını Araştırma Komisyonu son noktayı koydu! Meclis’te geçen yıl kurulan araştırma komisyonunun raporunda, tarihi tartışma şöyle yer aldı:
“Beyaz bir güvercinin, Nuh’un gemisine tufan sonrası canlılık belirtisi olarak, ağzında zeytin dalı ile dönmesi nedeniyle, zeytin yüzyıllardır barışın simgesi kabul edilir. Deniz seviyesinden bin metre yükseklikte zeytin ağacı bulunması, Cudi ve Gabar dağlarında bol miktarda yabani zeytin ağaçlarının olması, Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’na değil Cudi Dağı’na konduğu rivayetini oldukça güçlendirmektedir.” Komisyon başkanı AKP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur ise şunları söyledi: “Ağrı’da zeytin ağacı yok. O zaman Cudi olabilir. Bu, zeytinin anavatanının Güneydoğu bölgemiz olduğunu, oradan dünyaya yayıldığını gösterir.”
Geçen yasama döneminde TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman da, komisyona gelen başvurular üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın inceleme yapmasını isteyerek, “Kuran’da bile Cudi Dağı adres gösteriliyor” demişti. Akman’ın sözünü ettiği Hud Suresi’nin 44. ayeti şöyle: “Ey yeryüzü, yut suyunu! Ey gök, tut suyunu, denildi. Su çekildi, iş bitirildi. Gemi de Cudi’ye oturdu ve zalimler topluluğu Allah’ın rahmetinden uzak olsun!” (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Balıklara haksızlık ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...