08 Ocak 2009 00:00

İsrail’e öfke maçı iptal ettirdi

Türk Telekom’un İsrail’in Bnei Hasharon takımıyla oynayacağı maç, protesto gösterileri nedeniyle yapılamadı

Paylaş

Türk Telekom ile İsrail takımı Bnei Hasharon arasında önceki akşam oynanması gereken Eurocup (D) Grubu basketbol maçı, Atatürk Kapalı Spor Salonu önünde toplanan yüzlerce kişinin İsrail’in Gazze katliamını protesto gösterileri nedeniyle yapılamadı.
Atatürk Spor Salonu’nda yapılacak karşılaşma öncesinde salon ve çevresi, İsrail’in katliamını protesto eden kadın-erkek, genç-yaşlı yüzlerce kişi tarafından dolduruldu. Ankara Filistinle Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla, iki saat öncesinden salonun önünde toplanmaya başlayan kalabalık, “Bu maç iptal, başka yolu yok”, “Katil İsrail, Ankara’dan defol” sloganları attı. İsrail bayrakları yakan kalabalık, attıkları sloganlarla katliama sessiz kalan Ortadoğu ülkelerini de protesto etti.
Bundan önceki ULEB maçlarına taraftarlar biletsiz olarak alınırken, İsrail’in protesto edildiği bu maç için davetiye aranması dikkat çekti. Ancak davetiyesi olanlar da içeriye ancak didik didik arandıktan sonra alındılar. Polis, Filistin bayrağı taşıyan ve “sakallı” taraftarları içeri almak istemedi. Salona girmek isteyenlerle polis arasında tartışmalar çıktı.
Sahaya ayakkabı fırlatıldı
Salonun içinde de polisin yoğun güvenlik önlemi dikkat çekti. Protestocular sürekli attıkları sloganlarla maçın iptal edilmesini istediler. Polis tribünlerde açılan Filistin bayraklarını topladı. Bnei Hasharon takımı ısınmak üzere sahaya çıktığında da tepkiler sloganlara yansıdı. Bir kişinin İsrail takımına ayakkabı fırlatmasıyla sinirlenen İsrail takımı teknik ekibini Türk Telekom oyuncuları yatıştırdı.
Maçın başlama saati geldiğinde ise ortam daha da gerildi. Bnei Hasharon oyuncularının isimlerinin anons edilmesinin ardından bir grup taraftar sahaya çeşitli maddeler fırlatırken, başka bir grup da maçın başlamasını engellemek için sahaya girmek istedi. Bunun üzerine polisle çıkan arbedede salonda bazı koltuklar kırıldı, iki takımın oyuncuları ve teknik adamları sahayı boşalttılar. Salonda bu olaylar yaşanırken, salonun dışındaki kalabalık daha da arttı.
Miting alanına döndü
İsrail takımının, tribünler boşaltılmadan maça çıkmayacağını belirtmesi üzerine, polis salonu boşaltmak istedi. Ancak salondaki protestocular, maçın iptal edildiği açıklanmadan salondan çıkmayacaklarını belirttiler. Bu sırada “Katil İsrail, Filistin’den defol” yazılı bir pankart açmak isteyen bir grup kadına da polis müdahale ederek pankarta el koydu.
Maçın iptal edildiğinin açıklanmasının ardından taraftarlar önce basın tribünün boşaltılmasını istedi. Basın tribünün boşalmasından sonra dışarı çıkan taraftarlar, burada bekleyen kalabalık tarafından coşkuyla karşılandı. Spor salonunun önü adeta miting alanına döndü. Gazze’de yaşamını yitirenler için duaların okunmasının ardından kalabalık dağıldı.
ULEB yapacağı değerlendirmenin ardından maçla ilgili kararını verecek. (Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Yanal kupada başarısız

SONRAKİ HABER

Spor gazeteleri tam gaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...