08 Ocak 2009 00:00

Cool’un doğuşu, İstanbul Modern’de!

İstanbul Modern Sinema, ocak ayında “Robert Mitchum ve Cool’un Doğuşu” başlıklı programa ev sahipliği yapacak. 8-31 Ocak günleri arasında sunulacak “Robert Mitchum ve Cool’un Doğuşu” başlıklı programın küratörlüğünü, sinema eleştirmenleri Fatih Özgüven ve Yeşim Tabak üstleniyor

Paylaş

İstanbul Modern Sinema, ocak ayında “Robert Mitchum ve Cool’un Doğuşu” başlıklı programa ev sahipliği yapacak. 8-31 Ocak günleri arasında sunulacak “Robert Mitchum ve Cool’un Doğuşu” başlıklı programın küratörlüğünü, sinema eleştirmenleri Fatih Özgüven ve Yeşim Tabak üstleniyor.
“Cool’un sadece stille ilgili değil hayatla ilgili bir tarz” olduğunu vurgulayan Özgüven ve Tabak, “cool”u şöyle tarif ediyor: “Her şeyi görmüş geçirmiş olmak ama bunu umursamamak. Şıklık, ama bunu mevzu etmemek. Tepki vermemenin teatralliği. Kayıtsızlık ve tavır almak, espriyle ciddiyet. Belanın püsküllüsüne talip olmak ve şikayet etmemek. Sinema, cool karakterlerin doğal mekanıdır. Hem de henüz cool lafının ayağa düşmediği zamanlardan başlayarak.”
Program kapsamında, Robert Mitchum’un bir elinin parmaklarında “nefret”, diğerininkilerde “sevgi” yazan psikopat vaizi oynadığı, Charles Laughton’ın 1955 yapımı “Caniler Avcısı”, kandırılmanın zevkini kabul edecek kadar dürüst, tuzağa düşünce sakin kalacak kadar soğukkanlı Jeff Bailey rolünü üstlenen Jacques Tourneur’un 1947 yapımı “Darağacımı Yükseğe Kur” ve cool’luğuyla dalga geçen Jim Jarmusch’un 1995 yapımı “Ölü Adam” adlı filmleri gösterilecek.
Ayrıca Josef von Sternberg’in 1931 yapımı “Ajan X27”, Jean-Luc Godard’ın 1960 yapımı “Serseri Aşıklar”, Jim Jarmusch’un 1980 yapımı “Sürekli Tatil” ve Donald Cammell’in 1970 yapımı “Performance” adlı filmleri gösterime sunulacak.
Gösterimler müze ziyaretçilerine ücretsiz olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Dev koro’ gelenekselleşiyor

SONRAKİ HABER

Günün Adamı’na Hatay’da büyük ilgi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...