09 Ocak 2009 00:00

ÖZGÜRCE

Savaşların ardındaki değişmeyen gerçek; bu savaşların, egemen güçlerin çıkarlarına hizmet ettiği ve savaşlarda ölenlerin ise emekçiler, köylüler, yoksullar olduğudur

Paylaş

Savaşların ardındaki değişmeyen gerçek; bu savaşların, egemen güçlerin çıkarlarına hizmet ettiği ve savaşlarda ölenlerin ise emekçiler, köylüler, yoksullar olduğudur. Kapitalist sistemin egemen sınıfı sermaye, sermayenin bu egemenliğinin günümüzdeki baş koruyucusu, kollayıcısı ise ABD’dir. Dolayısıyla kapitalist sistem içerisinde savaşların sorumlusu sermaye, savaşların sahne önündeki ya da ardındaki baş aktörü ise ABD’dir. ABD, kapitalist sistemi kabullenmiş ülkelerdeki siyasi iktidarları kendi egemenliği altına alıp savaşlarda maşa olarak kullanmaktadır. Bu kanlı düzeneği meşrulaştırma görevi ise Birleşmiş Milletler’e verilmiştir.
Sermaye, savaş silahına en fazla kriz dönemlerinde ihtiyaç duyar. Çünkü bu dönemlerde sermayenin hem elindeki aşırı birikimi tüketmesi, hem yeni yatırım ve pazar alanları bulması, hem de daha ucuz enerji kaynaklarına ulaşması gerekir. Ancak bu yolla kârlarını yeniden yüksek düzeylere çıkartabilecek ve sistemin varlığını sürdürebilecektir.
İşte kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden insanları öldüren savaşların gerçek nedeni, sermayenin daha fazla kâr hırsıdır. Bugün Gazze’de atılan her bomba, sıkılan her mermi, havalanan her savaş uçağı, silaha yatırım yapmış sermayedarların, savaş tüccarlarının kasalarına giren milyonlarca, milyarlarca dolar anlamına gelir. Bu sermayedarların, tüccarların desteği ile ülke yönetimlerine gelmiş siyasetçiler de, savaştırdıkları halklar sayesinde koltuklarını korumuş olurlar.
Gazze’de yaşanan vahşet karşısında sokaklara dökülen, tepki gösteren kesimler, muhtemel savaşların kurbanları olacak kesimlerdir. Bu kesimler içerisinde pek çoğunun tepkisi ABD’ye, İsrail’e ya da Siyonizme yönelmiştir. Oysa, medeniyetin beşiği olarak anılan, hani Türkiye’nin de içine girdiğinde medenileşeceği, demokratikleşeceği iddia edilen AB ülkeleri başta olmak üzere sermaye egemenliğine boyun eğmiş tüm ülke yönetimleri, sermayeleri ile birlikte bu vahşetin ortağıdır.
Sözün özü: Savaşlar olmasın, insanlar ölmesin diyorsak, bunun kapitalist bir düzen içerisinde gerçekleşmeyeceğini bilmemiz gerekir.
Unutmayalım, kapitalizme karşı olmadan savaşa karşı olunmaz!..
Özgür Müftüoğlu
ÖNCEKİ HABER

Sanayide çarklar dönmüyor

SONRAKİ HABER

Tofaş’ta işçi kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...