09 Ocak 2009 00:00

Sanayide çarklar dönmüyor

Küresel krizin etkisiyle ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminden kötü veriler gelmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasım ayında sanayi üretimi yüzde 13.9 azaldı

Paylaş

Küresel krizin etkisiyle ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminden kötü veriler gelmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasım ayında sanayi üretimi yüzde 13.9 azaldı. Sanayi üretiminde Kasım 2001’den beri en büyük düşüş yaşandı.
Üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.9 artarken, imalat sanayi sektöründe yüzde 15.5 azaldı. Elektrik, gaz ve su sektöründe de üretim yüzde 4.7 düşüş kaydetti.
Dört aydır geriliyor
Sanayi üretiminde yedi yıl aradan sonra ilk defa dört ay üst üste küçülme görüldü. Üretim ağustosta yüzde 4.1, eylülde yüzde 5.2 ve ekimde yüzde 8.5 azaldı. Büyümenin üçüncü çeyrekte eksi olması bekleniyor. Dördüncü çeyreğin ilk iki ayı olan ekim ve kasımda yaşanan düşüş de ekonomide daralma olacağını ortaya koyuyor.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 29.1 ile sermaye malı imalatında görüldü. Ara malı imalatında yüzde 16.9, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 8.7, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 6 düşüş oldu.
Otomotivde sert düşüş
İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 41.2 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşti. Onu, yüzde 27.2 ile tıbbi, hassas aletler ile saat imalatı ve yüzde 25.7 ile ana metal sanayi imalatı izledi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sinter işçileriyle dayanışma büyüyor

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa