10 Ocak 2009 00:00

İsimlerini değiştirecekler

Van’da 2003 yılında isim değişikliği için mahkemeye yaptıkları başvuruları Türkçe alfabede bulunmayan “X, W, Q” harfleri gerekçe gösterilerek kabul edilmeyenler harekete geçti.

Paylaş

Van’da 2003 yılında isim değişikliği için mahkemeye yaptıkları başvuruları Türkçe alfabede bulunmayan “X, W, Q” harfleri gerekçe gösterilerek kabul edilmeyenler harekete geçti. Avukat Cemal Demir, söz konusu harflerin TRT Şeş’de kullanılmasıyla, yasak ve yasaların fiilen ortadan kalktığını belirtti.
‘Turan değil Welat’
28 Ekim 2003 yılında aralarında dönemin Göç Der Başkanı Giyasettin Gultepe (Xiyasetîn), Özgür Toplum Partisi İl Başkanı İbrahim Mete (Karker), ÖTP Yöneticisi Ümit Keser (Xebat), Van Tuyad-Der Başkanı Mesut Atabay (Xelat) ile dernek Yöneticisi Turan Özgüner’in (Welat) bulunduğu 30 kişi İçişleri Bakanlığı’nın isimlere ilişkin çıkardığı genelgeyi eleştirerek, isim değiştirme talebi ile Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmuştu. Asliye Hukuk Mahkemesi Ocak 2004 yılında “X, Q, W” harflerinin Türkçe alfabede bulunmamasını gerekçe göstererek ikinci duruşmada isim değiştirme taleplerini ret etmişti. Kürtçe yayın yapan TRT Şeş’in bu harfleri kullanmaya başlamasıyla birlikte, vatandaşlar da yeniden isim değiştirme talebiyle yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor.
İsim başvuru talebi ret edilen Giyasettin Gültepe, “Bize yasak ama TRT’ye yasak değil. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
Yeniden gruplar halinde başvuru yapacaklarını dile getiren Gültepe, herkesin istediği Kürtçe ismi kaydetmesi için başvurularını yapmalarını istedi. Çocuklarının isimlerini “Xemgin ve Xezal” yazdırılması için nüfus müdürlüğüne başvuru yaptığını belirten Emin Gezer adlı vatandaş da, başvurusunun ret edildiğini söyledi. Gezer, bu durumu “Şu an da AKP ve devletin uygulaması ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ dedirtecek cinstendir. Çocuklarımın isimleri için yeniden başvuru yapacağım. Eğer kabul edilmezse TRT 6’nın amacının sadece seçim yatırımından ibaret olduğu ortaya çıkacaktır” dedi.
Yasaklar fiilen kalkmıştır
Avukat Cemal Demir de, 29 harfin dışında başka harflerin kullanılmasının TCK’nın 222. maddesine göre suç teşkil ettiğini hatırlatarak, “Ancak şu anki duruma bakıldığı zaman, bu yasak ve yasalar fiilen ortadan kalkmıştır. Demek bundan sonra bu harflerin kullanılması durumunda hiçbir hukuki işlem yapılamaz ve yasaklanamaz” diye konuştu. (Van/DİHA)
Erdoğan Altan
ÖNCEKİ HABER

Köy yerinde ısınmak zor

SONRAKİ HABER

Tuğla pahalı emek ucuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...