11 Ocak 2009 00:00

‘Filistin’de insanlık ölüyor’

İsrail’in Filistin’de yürüttüğü saldırılar devam ederken Türkiye’nin her tarafından Filistin’e destek eylemleri de devam ediyor.

Paylaş

İsrail’in Filistin’de yürüttüğü saldırılar devam ederken Türkiye’nin her tarafından Filistin’e destek eylemleri de devam ediyor. Eylemler ortak sloganı yine İsrail’i durduracak yaptırımlar uygulanması yönündeyde.
Lüleburgaz’da yaklaşık 600 kişinin katıldığı eylem Sendikalar Platformu öncülüğünde yapıldı. Eylemde İsrail’e öfke hakimdi. Yapılan konuşmalarda “İsrail devlet terörü uyguluyor. Türkiye de İsrail ve Amerikan ürünlerini boykot etmeli, her iki ülke ile yapılan anlaşmalar iptal edilmeli” denildi.
Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova yaptığı konuşmada, “İsrail devlet terörü uyguluyor, Filistin’de insanlık ölüyor! Yıllardır ambargo yüzünden ekmeksiz, susuz, ışıksız ve hatta ilaçsız bırakılan Gazze halkı, dünyanın gözleri önünde adeta bir soykırıma uğratılıyor” diye konuştu.
Gaziantep’te de Emek Platformu bileşenleri Filistin için alana çıktı. Adliye önünde sloganlar, ıslıklar ve düdük sesleriyle ‘Filistin’e ses vermek için bir araya gelen DİSK, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, TTB, Türk Eczacılar Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri İsrail’i protesto etti. Emek Platformu’nun almış olduğu karar doğrultusunda her gün akşam saat 18’de ıslıklarla, korna sesleriyle Filistin halkına ses verileceğini söyleyen KESK Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, “Sesimizi Filistin halkının sesine katmak için buradayız” dedi.
Emek Platformu adına basın açıklamasını okuyan DİSK Bölge Başkanı Nihat Bencan ise Filistin’de uygulanan insanlık suçuna sessiz kalmak, ortak olmak istemediklerini belirtti. AKP Hükümeti’ne ve TBMM’ye seslenen Bencan, İsrail’le yapılan bütün ikili anlaşmaların ve her alandaki işbirliğinin iptal edilmesi çağrısı yaptı. Emek Platformu olarak Türkiye genelinde bir kampanya başlatıldığını söyleyen Bencan, “Bizler bu insanlık suçuna ortak olmak istemeyen herkesi katliam duruncaya kadar her gün saat 18.00’de 3 dakika süreyle Filistin için ses vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Gazze’ye ambargo kaldırılsın
Antalya’da, “Biz bu insanlık suçuna ortak olmak istemiyoruz” diyen KESK, DİSK, EMO, siyasi parti ve dernekler Kışlahan Meydanı’nda bir araya gelerek İsrail’in Gazze’ye karşı yaptığı saldırıyı oturma eylemi yaparak protesto ettiler. KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar, “Meclis’e sesleniyoruz. Artık sözler ve nutuklar yeter. Ülkemizi yönetenlerinin harekete geçmesi için daha ne kadar bebek ölümü, kan ve gözyaşının dökülmesi gerekiyor” dedi.
Hatay’ın Erzin ilçesinde İsrail’in, Filistin’deki katliamları 700 kişinin katıldığı basın açıklamasıyla protesto edildi. Erzin Gönüllüleri Platformu’nun çağrısıyla Atatür Meydanı’nda toplanan kitlede liseli gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Filistin şiirlerinin de okunduğu basın açıklamasına Eğitim Sen, EMEP, TÖP’ün de aralarında bulunduğu çeşitli siyasi parti ve kitle örgütleri de katıldı.
Önceki akşam Mersin’de KESK, DİSK, TMMOB, TÜRMOB, TBB, TÜDEF, TEB, TDB, ÇSK, siyasi partiler ve dernekler 18.00’de, Taşbina önünde “Filistin için ses ver” eyleminde bir araya geldi. Alkışlarla, düdüklerle, ıslıklarla, sloganlarla İsrail’i kınayan eylemciler, eylemlerini her akşam sürdüreceklerini söylediler. İnsan Hakları Derneği önünde toplanan Mersin Barış Meclisi ve Demokratik Kent Platformu üyeleri de Taşbina’ya kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Derman Tarancı, Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını ve Türkiye’nin ABD ve İsrail ile saf tutmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Birlik ve kardeşlik aşuresi

SONRAKİ HABER

‘Ses ver, İsrail dursun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...