17 Şubat 2011 05:47

Korsan çalışma yapılan HES şantiyesine baskın

RİZE’nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi’nde bir grup çevreci, Rize İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen HES su iletim tüneli için orman içinde gizlice yeni yol açan iş makinesini bastı. Çevreciler bir iş makinesine iki saat süreyle el koydu.Çevreciler üzerine çıka

Korsan çalışma yapılan  HES şantiyesine baskın
Paylaş

RİZE’nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi’nde bir grup çevreci, Rize İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen HES su iletim tüneli için orman içinde gizlice yeni yol açan iş makinesini bastı. Çevreciler bir iş makinesine iki saat süreyle el koydu.
Çevreciler üzerine çıkarak oturma eylemi yaptıkları iş makinesinin çalışmasına izin vermedi. İş makinesine el konulan operatör ise bölgeden kaçtı.
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Senoz Vadisi Sözcüsü Sinan Akçal ise mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölgede gizlice çalışma yapıldığını gözlemlediklerini belirterek, “Mahkemenin verdiği durdurma kararı ilgililere tebliğ edildi. Ancak duran olmadı. Biz kendi çabalarımızla bu çalışmaları durdurmaya çalışıyoruz. 9 dava açtık, 9’unda da mahkeme HES çalışmalarını durdurdu. Ama bunlar yine geliyor. Biz de bugün iş makinesine müdahale ederek durdurduk. Yargı kararlarına herkes uymalı” diye konuştu.
‘HES’LER ÖRÜMCEK AĞI GİBİ SARMIŞ’
Şantiyede bir açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Türkiye’de yapılan 1700’ün üzerinde HES’in önemli bir kısmının yasa dışı olduğunu söyledi. Eken, “Ne yazık ki bu HES’ler Türkiye’nin her yanını sarmış durumda. Bu katliamın bir an önce son bulması gerekiyor. Burada durdurulan makine Antalya’nın Alakır vadisinden buraya gelmiş. Bu HES şirketleri arasındaki ilişkiyi ve çevre katliamını görüyorsunuz. Bu katliamı protesto eden gençlerin, Trabzon’da nasıl tartaklandığını ne hale getirildiğini de gördük. Artık Türkiye’deki insanlar bu HES’leri istemiyor. Bu katliama dur diyor” dedi.
‘PARA İÇİN DOĞAYI KATLETMEK CANİLİK’
Çevreci Sinem Demir de HES’lere tepki göstererek, “Yapılan sadece doğanın bozulması değildir. Kültürlerimiz doğa üzerine şekillenir, bize insanlığımızı, misafirperverliğimizi veren tamamen bu derelerin akması ve ormanlarımızdır. Biz bunları tamamen atlıyoruz. Ve şu anda yapılan kötülükler, yapılan zalimlikler vicdanın tamamen devre dışı kalmasının sonucudur. Sadece rant için çevreyi yok etmek zalimliktir. Biz andımızı söylerken ‘Yurdumu, milletimi, özümden çok sevmek’ diyorduk. Bu nedir peki, yurdumu, milletimi cebimden az sevmektir. Buralar bozulduğu zaman, dereler kuruduğu zaman, kuraklık başladığı zaman bu sadece doğalarımızın bozulduğu anlamına gelmeyecektir. İnsanlar kendi özelliklerini kaybedeceklerdir” diye konuştu. (RİZE)

ÖNCEKİ HABER

LPG’li araçlara dikkat

SONRAKİ HABER

Halkalı Ziraat Okulu rantta!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...