13 Ocak 2012 15:13

Ayakkabı işçilerinin eylemi sürüyor

Adana’daki ayakkabı işçileri eylemlerinin üçüncü gününü geride bıraktı. Eylemin ikinci gününde iş bırakmayan birkaç işyerini de gezerek, iş bıraktıran işçiler, buradaki arkadaşlarını da eyleme kattı. Ayakkabıcılar sitesinde ilkel koşullarda çalışan ve büyük bölümü gen&cc

Ayakkabı işçilerinin eylemi sürüyor
Paylaş
Faruk Ayyıldız

Habib Turan çocukluğundan bu yana mesleğin içerisinde olduğunu ifade ederek başlıyor sözlerine. Günlük on beş saat çalıştığını vurgulayan Turan, “Patronlar yemek vermiyor. Onu geçtik. Yemek molamız bile yok. Çalışırken 10 dakikada yemeği yiyip işe devam etmek zorundayız” diye konuştu. Evli olduğunu ifade eden Turan, maaşının evine yetmediğini kaydetti. “Kendi zorumuza giden bir yaşamımız var” sözlerini kullanan Turan, hayatlarını harcamalarına rağmen ellerinde hiçbir şeyin olmadığının altını çiziyor. Turan, sonuca ulaşana kadar iş başı yapmayacaklarını vurguluyor.
Gökhan ise, sadece haklarını istediklerini söylüyor. Yıllardır sigortasız çalıştıklarını ifade eden Gökhan, sigortalı çalışan bazı işçiler olduğunu ve bunların da kendi sigortalarını yatırdıklarını aktardı.

DEVAM ETMELİYİZ

Tevfik Kıymetli 10 aydır çalıştığını ve asgari ücretten biraz daha fazlasını aldığını söylüyor. Her gün on iki saat çalıştığına dikkat çeken Kıymetli, bu kadar yoğun çalışma saatine rağmen aldığı maaşın evine yetmediğini belirtti. Mesai kavramının sektörlerinde olmadığını hatırlatan Kıymetli, “Para gibi zaman da yok. Cumartesi öğleden sonraya kadar çalışıyorum. Pazar günü iş yok. Para yok diye dışarı çıkamıyoruz” diye konuştu. İş saatlerinin fazlalığından şikâyet eden Kıymetli, gece geç saatte eve gidebildiğini ve sadece yemek yemeye vaktinin kaldığını kaydetti.

Selçuk Süslü de aldığı ücretlerin hiçbir şeye yetmediğini aktardı. Patron ile zam için konuştuklarında, “Şu an zamanı değil. Biz neyin ne zaman olacağını biliyoruz” tarzında cevaplar aldıklarını söyleyen Süslü, eylemlerini devam ettirmeye mecbur olduklarını ifade etti. Türkiye’nin genelinde halkın aç bırakılmak istendiğinin altını çizen Süslü, asgari ücretlere yapılan zamların rezillik olduğunu ve adalet istediklerine dikkat çekti.

İŞÇİ AYNI ÜCRETTE

18 yıldır mesleğin içerisinde olan Hakan Görgülü, yıllardır çalışmasına rağmen elinde hiçbir güvencenin olmadığını söyledi. Adana’nın genelinde işçilerin zor şartlarda çalıştırıldığını hatırlatan Görgülü, “Biz işe başladığımızda ayakkabının çiftini 2 TL’ye dikiyorduk. Bu kadar yıl geçti hâlâ iki liraya dikiyoruz” şeklinde konuştu. Yaptıkları eylem sonrası patronların geri adım atmasını beklediğini söyleyen Görgülü şöyle konuştu: “Patronların ellerinde bekleyen işler var. Tarihinde yetiştiremezlerse tazminat ödemek zorundalar. O yüzden geri adım atmak zorundalar.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu nasıl kafa, bu nasıl ahlak?

SONRAKİ HABER

GSS’de en tehlikeli değişiklik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...