16 Ocak 2009 00:00

GÜNCEL

Ergenekon soruşturması toplumun her kesiminde konuşuluyor. Belediye otobüslerinin en önemli sohbet konusu

Paylaş

Ergenekon soruşturması toplumun her kesiminde konuşuluyor. Belediye otobüslerinin en önemli sohbet konusu. Konuşulanlar da genellikle gazetelerde ileri sürülen iddiaların, konuşan kişinin de katkılarıyla tekrarlanması biçiminde. Herkes, futbol takımı taraftarı gibi, tuttuğu tarafın tezlerini inanarak ya da inanmadan savunuyor.
Ergenekon soruşturmasına en çok itirazlardan birkaçı şöyle: “O da gözaltına alınır mı?” O denilen kişi ya Yargıtay eski başsavcısıdır ya emekli bir general ya da YÖK eski başkanı.
Fakat, bu tezi savunanlar yani Sabih Kanadoğlu hakkında da soruşturma açılır mı, evi aranır mı sorusunu soranlar, “yargının en tepesindeki kişinin evinde nasıl ruhsatsız silah bulunur?” sorusunu sormuyor.
Aylardır aranan Emekli General Levent Ersöz dün yakalandı. Yakalandığında yanında S.G. isimli Kırşehir Garnizonu’nda görevli bir jandarma subayın bulunduğunu gazeteler yazıyor. Güvenlikten sorumlu bir jandarma subayı aranan bir kişiyi korur mu? Yoksa yakalamış da savcılığa mı getiriyordu? Hani, Mehmet Ağar Susurluk Kazası’ndan sonra “cinayet suçundan aranan biri ile bir milletvekili ve emniyet müdürü aynı arabada ne yapıyordu?” sorusuna, “Abdullah Çatlı’yı yakalamışlar adalete teslim edeceklerdi” yanıtını vermişti.
Görevlerinden biri sorumlu olduğu alanda kaçak yapılaşmayı engelleyecek olan bir albay nasıl Hazine arazisinin üzerinde villa yapıyor? Bu villada çok sayıda patlayıcı ve suikast silahı ne arıyor? Emekli albay Ergenekon soruşturmasının şüphelisi olarak aranırken ve bunu bütün dünya biliyorken, askeri silahları zimmetine geçirmek suçu ile nasıl tutuklanıp askeri mahkemede yargılanır?
Alpaslan Aslan’ın Cumhuriyet gazetesini bombaladığı ortaya çıkmışken ve aynı seriden bombaların bulunması ile Ergenekon soruşturması başlamışken, bir mahkeme nasıl bu soruşturmanın Ergenekon ile ilişkisi yok diye karar verip dosyayı kapatabilir?
İbrahim Şahin, Susurluk Davası’nda hafızamı yitirdim diye ifade vermezken ve daha sonra cezası bu nedenle infaz edilmeyip affedilirken, nasıl daha sonra kitap yazabilir? İbrahim şahin’in hafızasını yitirdiğine ilişkin rapor veren Adli Tıp uzmanının başka olaylardan ötürü disiplin cezası alması ve hakkında soruşturmalar açılması tesadüf müdür? Bu kişinin Mehmet Ağar’ın Adalet Bakanlığı sırasında Adli Tıp Kurumu’na atandığı da tesadüf müdür?
Sorular çoğaltılabilir. Ergenekon soruşturması ile ilgili basında yayınlanan haberlerin yüzde doksanı yalan dahi olsa, doğru olma olasılığı çok yüksek olan yüzde on, nasıl bir örgütle karşı karşıya olduğumuzu gayet açık anlatmaktadır.
Karşımızdaki örgüt, devletin karanlık yüzüdür. Dokunulmazlık zırhına bürünmüş, devlet tarafından dokunulmadığı gibi korunan insanların yasaları, hukuku, insan haklarını, her şeyi hiçe sayarak yürüttükleri faaliyettir. Meşrutiyette, İttihat ve Terakki ile başlamış, Cumhuriyetin kurulması ile birlikte azalmadan devam etmiş bir terör örgütüdür söz konusu olan. Baskı aygıtı olduğu kadar soygun aygıtıdır da. Vatanseverlik maskesi ile ceplerini de doldururlar. Hep zamanın emperyalist güçleri ile ilişkili olmuşlardır. Alman, İngiliz ya da Amerikalı… Sıkıştıklarında bunlara sığınırlar. Üç gün yanlarında saklanabileceği halktan bir kişi ile bile irtibatları yoktur. Başları sıkıştığında onları ya bir subay, ya bir polis, ya bir bakan, ya bir yargıç korur.
AKP, hangi saikle bu soruşturmayı yürütürse yürütsen. Ortaya çıkan örgütün görüntüsü budur. Bu örgüt daha önce de sık sık yüzünü göstermiştir. Şemdinli’de, Susurluk’ta, 16 Mart’ta, Maraş’ta, Çorum’da, 1 Mayıs’ta, 6-7 Eylül’de… Yüzünün bir kısmı göründüğünde, iktidarda hangi parti olursa olsun benzer itirazlar ortaya atılmıştır.
Bu çeteye karşı mücadele, devletin temellerine yönelik saldırı farz edilmiştir. Doğrudur.
Ortaya çıkan devletin karanlık yüzünün bir kısmı ise mücadelenin hedefi de bu yapının tümü olmalıdır.
Kamil Tekin Sürek
ÖNCEKİ HABER

Lüks semte kömür yardımı

SONRAKİ HABER

TBM’den Alevilere destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...