17 Ocak 2009 00:00

CIA şefi işkenceyi savundu

Görev süresinin sonuna gelen ABD Merkezi Haberalma Örgütü’nün (CIA) Başkanı Michael Hayden, terör zanlılarına uygulanan suyla işkence yöntemini savundu.

Paylaş

Görev süresinin sonuna gelen ABD Merkezi Haberalma Örgütü’nün (CIA) Başkanı Michael Hayden, terör zanlılarına uygulanan suyla işkence yöntemini savundu.
CIA Başkanı Michael Hayden gazetecilere yaptığı açıklamada, suyla boğulma hissi veren sorgulama metodunu savunurken, “Örgütümüz bunu heves için değil görev duygusuyla yaptı ve en iyi yasal danışmayla yaptı. Programın maksimum bilgiyi sağladığına eminim” iddiasında bulundu. CIA başkanı, suyla boğulma hissi yaratma işkencesinin sadece çok önemli 3 terörizm şüphelisine uygulandığını ve 2003’te durdurulduğunu da iddia etti.
Ladin hayal kırıklığı yarattı
El Kaide lideri Usame bin Ladin’in hâlâ yakalanamamış olmasının 2.5 yıllık görev süresindeki bir hayal kırıklığı olduğunu belirten CIA Başkanı Hayden, Ladin ve üst düzey yardımcılarının saklandığı düşünülen Pakistan’ın dağlık sınır bölgelerinin artık onlar için güvenli bir sığınak olmadığını ileri sürerek, “Pakistanlı müttefiklerimizle birlikte başardığımız şey, orada dengeyi değiştirmek oldu” diye konuştu.
Hayden ayrıca, İran’ın nükleer silah geliştirme programına devam edip etmeme konusunda karar vermeye yaklaştığına inandığını da belirtti.
CIA başkanı, örgütünün önemli başarılarından birinin, Suriye’nin gizli bir nükleer santralini belirlemek olduğunu söyledi. Nükleer santral olduğundan şüphelenilen tesis, İsrail Hava Kuvvetleri’nin 2007’de düzenlediği bir saldırıda imha edilmişti. CIA Başkanı Michael Hayden, başkan seçilen Barack Obama’ya geçen ay, CIA’nın, tutuklama ve sorgulama dahil gizli operasyonları hakkında bilgi verdiğini de söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Saldırı, İsrail’i daha güvenli kılmayacak’

SONRAKİ HABER

Korsanlar Danimarka gemisini serbest bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa