17 Ocak 2009 00:00

Kamudaki engelli kadroları boş

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi’nin...

Paylaş

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi’nin soru önergesine verdiği yanıt, Devlet Personel Başkanlığı’nın son verilerine göre; kamuda engellilere tahsis edilmesi gereken kadroların halen boş olduğunu ortaya koydu. Selvi, hükümetin engellilerin istihdamı konusunda dürüst ve samimi olması ve iş bekleyen binlerce engelli vatandaşın daha fazla oyalanmamasını istedi.
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi’nin kamuda engelli istihdamına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Devlet Personel Başkanlığı’nın son verilerine göre kamuda engellilere tahsis edilmesi gereken yüzde 3 oranındaki memur kadro sayısının 51 bin 507 olduğunu belirten Bakan Başesgioğlu, bu kadrolardan 41 bin 541’inin ise halen boş bulunduğunu kaydetti.
Sorumluluğu kurumlara attı
Başesgioğlu, özürlü çalıştırma kontenjanları eksik olan kamu kurum ve kuruluşlarının bir an önce eksik olan kontenjanları doldurmaları için var olan tebliğe uymaları konusunda uyarıldıklarını belirtti.
Devlet Personel Başkanlığı’nca engelli memur alımına ilişkin sınav duyurusu yayımlanan kurum ve kuruluşların engelli sınavlarını kendilerinin yaptığı ve sınav sonuçları itibariyle başarılı olanların ilgili kurum ve kuruluşlarca atandığını kaydeden Bakan Başesgioğlu, “2002-2008 yılları arasında toplam 228 muhtelif kuruma ait toplam 3 bin 292 adet memur kadrosuna özürlü personel alımı için sınav duyurusu yayımlanmıştır” dedi.
Başesgioğlu, boş kadroların, Bütçe kanunları gereğince açıktan veya naklen atama yapılacak kadro adedinin sınırlılığı ile münhal kadro unvanlarının özürlü memur istihdamına uygunluğu ve benzeri hususlara göre ilgili kurum ve kuruluşların sorumluluğunda bulunduğunu söyledi.
‘Hükümet engellileri üzmemeli’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ise 8.5 milyon engellinin yaşadığı Türkiye’de, engelli vatandaşların en büyük sorununun istihdam olduğunu belirterek, “AKP iktidarında engelli vatandaşlarımız, istihdam konusunda oyalanmış, hayal kırıklığına uğratılmıştır. Bu konuda çıkarılan kanunlar, yönetmelikler, yayımlanan tebliğler, genelgeler göstermelik olmaktan öteye gidememiş, kağıt üzerinde kalmıştır” dedi.
AKP iktidarının engelli vatandaşların istihdamı konusunda samimi olmadığını belirten Selvi, bunun en önemli kanıtının ise 6 yıldır iktidarda olmasına rağmen, kamu kurum ve kuruluşlarında yasa gereği olan engelli istihdamının AKP tarafından sağlanmamış olması olarak gösterdi.
Hükümeti engellilerin istihdamı konusunda dürüst ve samimi olmaya çağıran Selvi, “Binlerce iş bekleyen, bunalım içindeki engelli vatandaşımız daha fazla oyalanmamalı, üzülmemelidir. Bir an önce kamu kurum ve kuruluşlarının yasa gereği olan sorumluluğunun yerine getirilmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Tecavüzcüsüyle evlendirilen kadın ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Doktorlardan şiddete protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...